kaplenka |
|
(30.11.2012 8:35:20) Potřebuju inspiraci co letos udělat nového,tak sem s tím.Co vám kdy nejvíc chutnalo za cukroví?
|
Simeona+3 |
|
(30.11.2012 8:43:39) Miluju sádlové kuličky s rybízovou marmeládou (a nesnáším tu piplačku s nima), ořechové trubičky plněné pařížskou šlehačkou (dtto).
|
arantxa |
|
(30.11.2012 9:44:40) Sádlové kuličky taky miluji, ale jím je pouze já, takže je dělám tak co druhý rok U nás většina lidí miluje klasiku rohlíčky, linecké a pak tyčinky s karamelovou náplní.
|
|
|
h | •
|
(30.11.2012 8:43:45) teda ještě jsem to nejedla, ale líbí se mi http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vanocni-cukrovi/35178-peceme-cukrovi-s-hankou-linecke-berusky
|
|
M_ |
|
(30.11.2012 8:50:35) Od mé ženy, umí nejlíp z okolí, dokonce líp než moje mamka a to je co říct. Jinak miluju klasiku, vanilkový rohlíčky, linecké, vosí hnízda, kokosový kuličky.
|
|
hankuba/Kubík06/Eliška09 |
|
(30.11.2012 8:56:34) Vloni sem dělala tohle cukroví a zřejmě sem ho udělala málo,jak rychle zmizelo oproti ostatním druhům
http://www.toprecepty.cz/recept/3204-nugetove-nutelove-spicky/
|
Signoret |
|
(30.11.2012 10:45:33) Hankubo, je to tučný jako prase, ale sbíhají se mi u toho sliny tak, že je asi zkusím. Je podmínkou, aby se hotové skladovaly v lednici? Mohla bych je pak nechat v panelákové ložnici, kde se netopí? V lednici bych neměla tolik místa a už vůbec bych je neochránila. Před nikým včetně mě
|
hankuba/Kubík06/Eliška09 |
|
(30.11.2012 14:20:11) Já je měla na chladné chodbě. Ledničku máme malou. Takže si myslím,že pokud je v ložnici chladno a netopí se,asi klidně :)
|
Signoret |
|
(30.11.2012 15:06:11) díky, tak asi do toho půjdu.;-)
|
|
|
|
|
leli |
|
(30.11.2012 8:56:51) Od babičky, mívala ho dokonale provedené i pro oko a výborné. Nejvíc vzpomínám na nepečené čokoládové trubičky, byla to jen čokoláda s oříšky, plněné světlým, lehoučkým krémem, recept bohužel nevím. Ještě mi moc chutnaly linecké košíčky s krémem, s čerstvým ovoce a vrstvičkou želatiny.
|
|
gf fgfhf |
|
(30.11.2012 8:57:24) Tak moje a dětí oblíbené je klasika linecké a pudinkové a manžel miluje toto srdíčka s mandlí - těsto - 250g hladké mouky, 200g kokosu, 200g másla, 80g moučkového cukru, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, zadělat klasicky těsto, nechat odpočinout v chladu, vyválet jako linecké, vykrajovat formičkou menší srdíčka, dát péci, peče se stejnou dobu jako linecké, slepí se náplní a ta je 120g másla, 80g moučkového cukru, 80 g namletých ořechů, trošku rumu, a pak se to obalí v čokoládě a navrch se položí půlka mandle, nebo se posype kokosem.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(30.11.2012 9:02:49) Oříškové jetelíčky, cikánské řezy.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(30.11.2012 9:02:58) Jo a marokánky.
|
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 9:27:14) cikánské řezy? Co to je?
|
Janoow |
|
(30.11.2012 12:11:40) uáááá to je naprosto výborná záležitost !!! Jestli teda myslím to samé co Kopřiva....
|
|
|
|
KoproFka |
|
(30.11.2012 9:03:14) Já určitě Dordonetky - stašně pracné, ale výborné. Jsou to vykrojená 3 kolečka ořechového těsta, slepené krémem ze salka, to prostřední je namočené v rumu, celý tenhle váleček je z boku vyválen v namletých ořechách a nahoře je žloutkový krém... Je to šíleně pracný, každý rok si říkám, že na tohle letos kašlu, ale stejně je vždycky udělám (při té piplačce si pak vždycky nadávám, že si nedám pokoj, ale když je hotovo, jsem ráda)...
a pak malinkaté ořechové trubičky od mé babičky, plněné krémem a na koncích polité čokoládou - tu už ale nikdy neochutnám, páč babička ztratila recept...chjo...a nikdo z rodiny si ho bohužel od ní neopsal...
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 9:26:42) Recept na těsto, krém a polevu by nebyl?
|
KoproFka |
|
(30.11.2012 9:33:09) Byl, ale je doma - hodím ho sem večer, ju - ať se s tím trápí i další cukrářky
|
KoproFka |
|
(1.12.2012 23:22:03) Tak už je to tu + jsem přidala ještě jeden recept, který je pro změnu jednoduchý, moc dobrý a může se připravovat i s mrňatama... raději ještě založím samostatné téma, páč mě škodolibě potěší vědomí, že se s těma dordonetkama netrápím sama Dordonetky Těsto: 30 dkg hl. mouky 25 dkg másla (Hera) 10 dkg moučkového cukru 10 dkg mletých vlašských ořechů Krém: 1 kopnzervu Salka vaříme v papiňáku 1 hodinu, necháme vychladnout a ušleháme s 1 máslem Žloutková poleva: 2 žloutky, 100g moučkového cukru, 1 lžíce rumu Žloutky utřeme s cukrem a rumem, až je poleva hladká a lesklá Postup: Vyválíme těsto a upečeme malá kolečka, která slepujeme 3 na sebe krémem – prostřední kolečko smočíme v rumu. Hotové „dortíčky“ obalíme v mletých vlašských ořeších. Nakonec povrch potřeme žloutkovou polevou.
Florentinky 70 g kandovaných třešní (sušených brusinek) pokrájených na malé kousky 200 g mandlových hoblin (plátků) 100 ml smetany na šlehání 50 g medu (2 lžíce) 2 lžíce cukru krupice 2 lžíce hl. mouky + čokoládová poleva v pytlíku na ozdobení Všechny ingredience (vyjma ovoce a mandlí) smícháme a necháme přejít varem, až vznikne tužší hmota. Odsuneme z plotny, necháme trochu vychladnout a poté přimícháme nakrájené ovoce + hobliny. Lžičkou nebo rukama tvoříme malé hromádky, které pokládáme na pečící papír. Pečeme cca 20min na 170 st.C (až do růžova). Po vychladnutí pocákat čokoládovou polevou.
|
|
|
|
|
Lassie66 | •
|
(30.11.2012 9:03:57) Pracny, pracny, pracny. A dobrý čaj A hlavně nemáchat v cukru
|
|
Dee Dee+2 kluci |
|
(30.11.2012 9:07:13) Vanilkové rohlíčky mojí mamky.
Kamkoliv donesu,ženský škemrají recept, chlapi přídavek.Ale je to taky piplačka,mamka je dělá ve velikosti piškotu.Navíc se musí ještě horké obalovat v tunách moučkového cukru s tunama vanilky.....Geniální
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(30.11.2012 9:18:31) já miluju ořechovo-čokoládové cukroví. takže u různých lidí i v rodině čokoládové košíčky s ořechovou nádivkou, čokoládová kolečka politá čoko a s ořechovým krémem atd. vše dobře uleželé a řádně nezdravé. osobně ale tíhnu moc a moc k lineckému s marmeládou. a u nás se necukruje, nebo velmi omezeně pro tatínka, takže i bez cukru. to je na tácu první, co vyžeru. dále mám moc ráda sádlová očka z čoko-sádlového těsta a když se mamce povedou ořechy, to je poezie. rohlíčky si dám ráda, ale nejsem z nich nějak odervaná, to samé pracny, nepečené cukroví to samé - dám si pár kousků ráda, ale tím to hasne.minulý rok jsem poprvé přišla na chuť vosím hnízdům. já moc nemusím rum, tak mi to odjakživa nejelo, ale najednou bum... že by se ze mě stala už velká holka a ty bumbaj rum? takže letos bude muset tatíček bránit svoje výtvory poněkud vehementněji. on si je dělá sám, mamka mu jen odváží ingredience na těsto a pak udělá krém. s tím těstem je piplačka, než se spojí a tvarování úlků atd, o tom nemluvím, takže to je jeho vánoční rituál a já mu ho nebožákovi budu chodit bezbožně ŽRÁT
|
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 9:20:57) To je dobrá diskuze, doufám, že tu zůstane do večera, ať se inspiruju!!!
Jinak - já jsem měla odmala ráda maminčiny kokosové kuličky ze Salka, holandského kakaa a ztuženého tuku - obrovská nezdravá kalorická bomba.
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 9:22:04) Na vanilkové rohlíčky od ex mého tchána sem večer dám, ty jsou dobré s ořechy vlašskými i lískovými, s kakaem i bez...
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 18:05:39) Vanilkové rohlíčky. 28 dkg hl. mouky, 21 dkg másla ( lze polovinu másla nahradit Herou ), 7 dkg ml. cukru, 10dkg ořechů a 1 žloutek se spojí v těsto. Je-li tužší, přidat kousek másla a v opačném případě přidat mouky. Těsto dát do chladna odpočinout ( já jej nechám i přes noc v lednici), pak rozdělit na menší části, ty rozválet do válečků a tvořit rohlíčky ( velikost si určete sama) a klást je na pečící papír na plech. Peče se zvolna (160 - 180°C ) a při růžovějících koncích vytáhnout z trouby a ještě horké obalovat na talíři v mletém cukru smíchaném s vanil.cukrem. Já mám docela ráda i tmavé rohlíčky, oddělím část těsta a dám tam kakao. Ty se pak mohou péct prudčeji. Dobrou chuť!! Lada
|
|
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 9:22:56) A manžel miluje išelské dortíčky spojené ořechovým krémem polité čokoládou, navrch s půlkou ořechu.
|
anemon |
|
(30.11.2012 9:25:35) Ty ráda já, ale letos selhal dodavatel meruňkové marmelády.
|
|
|
|
Beat |
|
(30.11.2012 9:21:01) Miluju všechno! Všechno co píšete... ALE nejvíc vzpomínám na takové ořechové hrudky, z vlašských ořechů, které jsem jedla jednou tak před 30ti lety. Dělala je taky jen jednou moje teta a recept nevím. Ona taky ne. Vím jen že byly poměrně tvrdé a bylo tam hooodne těch ořechů... a ne úplně rozemletých, ale spíš jako posekaných a pak nějakou hmotou to bylo spojené. Tak kdyby někdo věděl, tak prosím o recept!!
|
Beat |
|
(30.11.2012 9:23:27) Jo a ještě je hit dospělých tohle: -sušenou švestku namoč do rumu do druhého dne -pak do ní nacpi oloupanou mandli a obal v rozpuštěné čokoládě.. dobré čokoládě, a pak to celé obal v nasekaných mandlích nebo i vlašácích..
|
Cimbur |
|
(30.11.2012 9:25:47) Dobrá je taky datle bez pecky, dovnitř mandle, to celé v dobré čokoládě tmavé. Žádní rozpuštění Mikuláši!
|
|
|
|
anemon |
|
(30.11.2012 9:24:08) U nás dle - oblíbenosti: Vanilkové rohlíčky (s vlašskými ořechy a pravou vanilkou) Linecké (bez vajec s domácí rybízovou marmeládou) Mandlové pečivo (s loupanými a strouhanými mandlemi, těsto málo sladké, obalené v moučkovém vanilkou, lze vykrajovat, plnit do formiček, nebo jako rohlíčky, tyčinky) Pracny - u nás hodně čokoládové
Pátý druh je každoročně novinka - leto zkusím citronovo-mandlové, které dávala loni Danulu.
A co já ráda, vypadá dobře, ale nepeču, děti to nejedí, kokosové dvoubarevné (těsto jako na kokosové pracny, polovinu obarvit kakaem a plnit do mušliček, aby to vypadalo jako belgické pralinky)
|
|
anemon |
|
(30.11.2012 15:35:26) Danulu - prosím o recept, ať to nezvořu, díky
|
anemon |
|
(30.11.2012 16:49:17) díky
|
|
|
Jája | •
|
(30.11.2012 17:39:47) Danulu, nám taky recept, ju?
|
|
|