| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Čokoláda z bobů

 Celkem 23 názorů.
 Vítr z hor 


Téma: Čokoláda z bobů 

(18.11.2012 17:15:28)
Tak jo, po dlouhé době chci pořádnou čokoládu, ale přestalo mě bavit poloviční řešení aneb nákup tabulek v obchodě.
Chci si ji udělat sama a hledám rady.
Zkoušel jste někdo hard-core řešení přímo z kakaových bobů? Jak to dopadlo?

Kdysi jsem courala po malých firmičkách, které zpracovávaly boby v jejich domovině, několikrát jsme prochodila veletrh čokolády a nedávno jsem probrala trochu teorie s tropickým zemědělcem-vědcem z čokoládové oblasti.
Kdysi jsem párkrát koupila 100% pastu z bobů ve formě ehm kamene, ale ne u nás.

Vzhledem k výše uvedenému mám takovou teorii (neověřenou), podle níž by mohlo fungovat mletí bobů strojkem na maso, poté buď nechat tak nebo přepustit v bain-marie. Ale nechci zlikvidovat strojek nebo zničit materiál.

Používala bych k pití, výrobě tabulek (mám formu a s přepouštěnou hotovou čokoládou jsem mívala úspěch) a na vaření.
 Simeona+3 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:21:23)
Radu nemám, ale RESPEKT ! Pouštět se do čokolády mě ještě nenapadlo- peču si chleba, zkusila jsem si udělat máslo a tvaroh, ale tohle je už nad mé chápání :-). Přeju hodně úspěchů ~x~
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:25:09)
Díky, chleba už mám vychytaný, do tvarohu se mi chce jen zřídkakdy, ale čokoláda je holt základní surovina, rozčiluje mě kvalita a cena prefabrikátů ~d~ Nějak to prostě musí jít...
 Martina, 3 synové 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:36:40)
Vyráběla jsem z kakaového prášku - kdyby se jako tuk použilo kakaové máslo, tak by z toho mohla být kvalitní čokoláda, ale je to docela alchymie. ~k~

Zpracování kakaových bobů je - podle mého názoru - v domácích podmínkách nedosažitelný level. ~a~
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:57:27)
Z kakaového prášku s přídavkem k. másla mi to připadá jako krok zpět, semena obsahují všechno, tak bych je brutálně rozemlela (teda teoreticky).
Na struhadlo bych s tím právě kvůli vyššímu obsahu tuku nešla.

A tys to vyráběla nějak cukrářsky-průmyslově, že zpochybňuješ možnost domácího řešení?
 Martina, 3 synové 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 18:09:25)
Viděla jsem vnitřek jedné továrny na čokoládu před mnoha a mnoha lety - a i tam to vyráběli z polotovarů, boby neměli, z toho usuzuju. ~;)
 angrešt 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:41:32)
Teda, to jsem zvědava, jak uspěješ!
Já mám zafixováno jen to, jak Angelika zdědila pytle kakaových bobů a pak zbohatla na horké čokoládě. Tak když to zvládla Angelika, zvládneš to taky ~:-D
 Pole levandulové 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:49:59)
Angrest, musim te opravit - Angelika je nezdedila, ale v palaci u krale od sveho kamarada trpaslika dostala ochutnat cokoladu v hrnku a zachutnala ji, i kdyz byla horka a palila. Pak ji napadlo, ze by na ni mohla vydelat, ziskala povoleni od krale k dovozu a prodeji a zacala ji dovazet, cimz se z ni stala Madam Cokolada.
 angrešt 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 18:03:06)
Je to možné. I když mám stále dojem, že první pytle našla na půdě hostince u Kohouta a že je zdědila po vyhoření hostince.
A teprve jako náhradu, aby neudala účastníky utýrání dítěte, dostala od krále zlato a glejt na dovoz a vaření.
Ale Angelika je dějově tak spletitá, že už si to nepamatuju, četla jsme ji před lety
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 17:54:12)
Fakt? Tak to mi uniklo. No vida, taková skvělá budoucnost!

(Jen už jsem zapomněla detaily ohledně fermentace, pražení atd.)
 Simeona+3 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 18:00:45)
Hele, tak jsem googlila a podle tohohle pána je to brnkačka :-). Potřebuješ jen mixér, boby a cukr- co ty na to ?

http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Chocolate-From-Scratch/
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 18:16:52)
DÍKY, Taky jsem něco vygooglila :-)
Už mám návod přesně odpovídající mým vzpomínkám, musí to jít. Akorát mi dělá starosti, jak poznám, že ten bob je oloupanej, příp. že půjde oloupat ~d~
 Simeona+3 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 19:01:41)
Ad loupání bobů- on tam vysvětluje že ty boby praží na dvě teploty, napřed na 200F (v diskuzi to je i ve stupních Celsia)aby se právě jádro oddělilo od slupky a pak na nižší teplotu aby cosi. Tak snad to bude fungovat, dej pak vědět jak ten experiment dopadl !
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 19:13:06)
No jo, když já bych chtěla už pražený a oloupaný. Co se týče pražení, nějak si nevěřím. Pražila jsem kafe na hliněný pánvi nad ohněm, byla to strašná práce a výsledek mě nepřesvědčil.

Taky jsem celkem zmatená z nabídky bobů, kamarád mi vysvětlil, že strašně záleží na odrůdě, ale tu na žádným eshopu neuvádějí ~d~
 Simeona+3 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 19:45:35)
Tady máš jeden obchod s nabídkou těch prý nejlepších, na wiki jsem si početla...

http://www.chocolates.sk/e-shop/sk/nepraene-kakaove-boby-criollo/119-nepraene-kakove-boby-criollo-z-peru.html
 Simeona+3 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 19:48:26)
Já bych ale zkusila asi tyhle...

http://www.fairtradecentrum.cz/kakaove-boby/c-54/

Jsi mě nakazila, zachtělo se mi ochutnat ty boby jen tak. Chjo, teď tady budu běhat a shánět takovou věc~l~
 Martina, 3 synové 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 20:22:27)
Samotné boby budou asi děsně hořké. :-©
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 20:38:38)
Ani ne, člověče, jsou takové... čokoládové, nebo spíš jako kakao.
(Ale hodně lidí z čokoládových oblastí má prostě radši Milku.)
 Martina, 3 synové 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 21:04:50)
Milka se tak zvláštně rozpouští na jazyku. Toho nevím, jak docilují, ale je to děsně dobré. ~j~
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 20:37:13)
Tak mám z experimentálních důvodů objednaná dvě menší balení – dvě kvůli srovnání. To jsem teda zvědavá, snad tím neoddělám nějaký domácí nářadí.
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 20:43:56)
Odrůdy kakaa nejsou značeny slovně, ta klasifikace odrůd je pouze číselná a criollo v případě rostlinných či živočišných produktů znamená něco jako "z chovu" nebo "domácí" a obecně, když je něco criollo, tak se to považuje za kvalitnější. Jinak to v souvislosti s kakaem neznamená v podstatě nic. Čili ohledně toho, co píšou na tom webu o kvalitě, tak možná. Muselo by se to vyzkoušet ~d~
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 20:49:15)
Aha, tak tyto názvy se prý přesně nekryjí s kultivary značenými číselně a je to záležitost obchodu. Asi něco jako když se ryba ve vodě jmenuje štikozubec a v mrazáku mořská štika.
 Vítr z hor 


Re: Čokoláda z bobů aneb experiment 

(18.11.2012 18:18:28)
Ty vogo, mixér, tak ten "tvůj" pán je technologicky o level výš ~R^

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.