Vítr z hor |
|
(18.11.2012 17:15:28) Tak jo, po dlouhé době chci pořádnou čokoládu, ale přestalo mě bavit poloviční řešení aneb nákup tabulek v obchodě. Chci si ji udělat sama a hledám rady. Zkoušel jste někdo hard-core řešení přímo z kakaových bobů? Jak to dopadlo?
Kdysi jsem courala po malých firmičkách, které zpracovávaly boby v jejich domovině, několikrát jsme prochodila veletrh čokolády a nedávno jsem probrala trochu teorie s tropickým zemědělcem-vědcem z čokoládové oblasti. Kdysi jsem párkrát koupila 100% pastu z bobů ve formě ehm kamene, ale ne u nás.
Vzhledem k výše uvedenému mám takovou teorii (neověřenou), podle níž by mohlo fungovat mletí bobů strojkem na maso, poté buď nechat tak nebo přepustit v bain-marie. Ale nechci zlikvidovat strojek nebo zničit materiál.
Používala bych k pití, výrobě tabulek (mám formu a s přepouštěnou hotovou čokoládou jsem mívala úspěch) a na vaření.
|
Simeona+3 |
|
(18.11.2012 17:21:23) Radu nemám, ale RESPEKT ! Pouštět se do čokolády mě ještě nenapadlo- peču si chleba, zkusila jsem si udělat máslo a tvaroh, ale tohle je už nad mé chápání . Přeju hodně úspěchů
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 17:25:09) Díky, chleba už mám vychytaný, do tvarohu se mi chce jen zřídkakdy, ale čokoláda je holt základní surovina, rozčiluje mě kvalita a cena prefabrikátů Nějak to prostě musí jít...
|
Martina, 3 synové |
|
(18.11.2012 17:36:40) Vyráběla jsem z kakaového prášku - kdyby se jako tuk použilo kakaové máslo, tak by z toho mohla být kvalitní čokoláda, ale je to docela alchymie.
Zpracování kakaových bobů je - podle mého názoru - v domácích podmínkách nedosažitelný level.
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 17:57:27) Z kakaového prášku s přídavkem k. másla mi to připadá jako krok zpět, semena obsahují všechno, tak bych je brutálně rozemlela (teda teoreticky). Na struhadlo bych s tím právě kvůli vyššímu obsahu tuku nešla.
A tys to vyráběla nějak cukrářsky-průmyslově, že zpochybňuješ možnost domácího řešení?
|
Martina, 3 synové |
|
(18.11.2012 18:09:25) Viděla jsem vnitřek jedné továrny na čokoládu před mnoha a mnoha lety - a i tam to vyráběli z polotovarů, boby neměli, z toho usuzuju.
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(18.11.2012 17:41:32) Teda, to jsem zvědava, jak uspěješ! Já mám zafixováno jen to, jak Angelika zdědila pytle kakaových bobů a pak zbohatla na horké čokoládě. Tak když to zvládla Angelika, zvládneš to taky
|
Pole levandulové |
|
(18.11.2012 17:49:59) Angrest, musim te opravit - Angelika je nezdedila, ale v palaci u krale od sveho kamarada trpaslika dostala ochutnat cokoladu v hrnku a zachutnala ji, i kdyz byla horka a palila. Pak ji napadlo, ze by na ni mohla vydelat, ziskala povoleni od krale k dovozu a prodeji a zacala ji dovazet, cimz se z ni stala Madam Cokolada.
|
angrešt |
|
(18.11.2012 18:03:06) Je to možné. I když mám stále dojem, že první pytle našla na půdě hostince u Kohouta a že je zdědila po vyhoření hostince. A teprve jako náhradu, aby neudala účastníky utýrání dítěte, dostala od krále zlato a glejt na dovoz a vaření. Ale Angelika je dějově tak spletitá, že už si to nepamatuju, četla jsme ji před lety
|
|
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 17:54:12) Fakt? Tak to mi uniklo. No vida, taková skvělá budoucnost!
(Jen už jsem zapomněla detaily ohledně fermentace, pražení atd.)
|
|
|
Simeona+3 |
|
(18.11.2012 18:00:45) Hele, tak jsem googlila a podle tohohle pána je to brnkačka . Potřebuješ jen mixér, boby a cukr- co ty na to ?
http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Chocolate-From-Scratch/
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 18:16:52) DÍKY, Taky jsem něco vygooglila Už mám návod přesně odpovídající mým vzpomínkám, musí to jít. Akorát mi dělá starosti, jak poznám, že ten bob je oloupanej, příp. že půjde oloupat
|
Simeona+3 |
|
(18.11.2012 19:01:41) Ad loupání bobů- on tam vysvětluje že ty boby praží na dvě teploty, napřed na 200F (v diskuzi to je i ve stupních Celsia)aby se právě jádro oddělilo od slupky a pak na nižší teplotu aby cosi. Tak snad to bude fungovat, dej pak vědět jak ten experiment dopadl !
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 19:13:06) No jo, když já bych chtěla už pražený a oloupaný. Co se týče pražení, nějak si nevěřím. Pražila jsem kafe na hliněný pánvi nad ohněm, byla to strašná práce a výsledek mě nepřesvědčil.
Taky jsem celkem zmatená z nabídky bobů, kamarád mi vysvětlil, že strašně záleží na odrůdě, ale tu na žádným eshopu neuvádějí
|
Simeona+3 |
|
(18.11.2012 19:45:35) Tady máš jeden obchod s nabídkou těch prý nejlepších, na wiki jsem si početla...
http://www.chocolates.sk/e-shop/sk/nepraene-kakaove-boby-criollo/119-nepraene-kakove-boby-criollo-z-peru.html
|
Simeona+3 |
|
(18.11.2012 19:48:26) Já bych ale zkusila asi tyhle...
http://www.fairtradecentrum.cz/kakaove-boby/c-54/
Jsi mě nakazila, zachtělo se mi ochutnat ty boby jen tak. Chjo, teď tady budu běhat a shánět takovou věc
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 20:38:38) Ani ne, člověče, jsou takové... čokoládové, nebo spíš jako kakao. (Ale hodně lidí z čokoládových oblastí má prostě radši Milku.)
|
Martina, 3 synové |
|
(18.11.2012 21:04:50) Milka se tak zvláštně rozpouští na jazyku. Toho nevím, jak docilují, ale je to děsně dobré.
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 20:37:13) Tak mám z experimentálních důvodů objednaná dvě menší balení – dvě kvůli srovnání. To jsem teda zvědavá, snad tím neoddělám nějaký domácí nářadí.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 20:43:56) Odrůdy kakaa nejsou značeny slovně, ta klasifikace odrůd je pouze číselná a criollo v případě rostlinných či živočišných produktů znamená něco jako "z chovu" nebo "domácí" a obecně, když je něco criollo, tak se to považuje za kvalitnější. Jinak to v souvislosti s kakaem neznamená v podstatě nic. Čili ohledně toho, co píšou na tom webu o kvalitě, tak možná. Muselo by se to vyzkoušet
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 20:49:15) Aha, tak tyto názvy se prý přesně nekryjí s kultivary značenými číselně a je to záležitost obchodu. Asi něco jako když se ryba ve vodě jmenuje štikozubec a v mrazáku mořská štika.
|
|
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(18.11.2012 18:18:28) Ty vogo, mixér, tak ten "tvůj" pán je technologicky o level výš
|
|
|
|