fillantropus |
|
(13.10.2012 17:53:02) mám tu větší množství jablek, různě strupatých a ohňouslých, ale chuťově výborných. Nestihnem to zpracovat. Ráda bych vyrobila jablečnou přesnídávku na zimu. Můžete mi prosím napsat nějaký váš recept ? A to všechno včetně postupu zpracování-jak zavařit krok po kroku. Nejsem zvyklá zavařovat. Chutnají nám ty velké z Lídlu. Všimla jsem si, že tam dávají jako konzervant kyselinu citronovou. Bylo by vhodné i sem přidat třeba větší množství citronové šťávy ? Bude to k něčemu dobré ? Doufám, že Angrešt čuje diskusi o vaření a ozve se. Také bych nějaké zpracovala ráda třeba se skořicí, se zázvorem. Miluju jablka na tisíc způsobů. Děkuju.
|
Dalalmánek |
|
(13.10.2012 17:55:58) 1500g nakrájených jablek, 600ml vody, 150g cukru, rozvařit do měkka. Chladné rozmixuju tyčovým mixérem, znovu uvedu do varu, rozmíchám 2 pudinkové prášky vanilkové - rozmíchané v cca 200ml vody. Dám do skleniček v myčce vymytých, nandám víčka vyvařená. Druhý den steriluju, třetí den opět.
|
Jája | •
|
(13.10.2012 18:03:17) Nedávej tam tolik vody, pokud jsou jablka šťavnatější, tak šťávu pustí samy. většinou je neloupu, ale podusím a pomixuju ponorným mixérem. Chutnější jsou směsi ovoce, třeba s hruškami, švestkami, může se přidat i kakao (tzv. domácí Nutela), jeřabiny, prostě co potkáš, z koření vanilka, skořice, badyán. Osladíš dle chuti a dáš horké do skleniček. Po dvou várkách budeš mít zkušeností dost.
|
|
Dalalmánek |
|
(13.10.2012 19:20:34) Kvuli sporulujicim tyckam a ev. riziku otravy botulotoxinem.
|
Jája | •
|
(13.10.2012 20:02:36) Já teda 2x dělávala jsen houby (a stejně se kazily, než jsem vychytala postup). Marmelády a přesnídávky stačí podle mne jednou. V ovoci je dost kyselin, to by spory nějakých potvor přežít neměly. Jo, stane se, že se zkazí, ale to je jedna z několika, a třeba proto, že bylo vadné víčko, rozhodně ne kvůli potvorám.
|
|
Dalalmánek |
|
(14.10.2012 11:52:01) Samozřejmě, že to mám podložené. Mikrobiologii jsem studovala. V kompotech je cukru více a prostředí je pro Clostridie méně příznivé. Nakyselo nakládaná zelenina je z tohoto pohledu taky bezpečná. Dvakrát proto, že spóry přeživší sterilaci za cca 18 hodin mají příležitost vyklíčit do zranitelné formy a zabije je ta druhá sterilace.
|
|
|
|
|