maximin |
|
(7.9.2012 14:34:56) Ahoj, mam seznam dotazu:
Jak uskladnit mrkev na zimu? Vim, ze jsem nekde cetla, ze dat do pisku a do sklepa, je to opravdu ucinne? Nebo jiny navrh? Nechci ji mrazit.
Co jineho ze svestek nez kompot, presnidavku nebo zamrazit na kolac a knedliky? Slivovici nenavrhujte
Jak uskladnujete dyne? Co jsem zjistila, mely by byt ulozene tak, aby se neotlacily, v temne vetrane mistnosti. Mistnost bych mela, ideal se mi zda je zavesit do site pod strop, ale lehce pokulhavam s realizaci. Takze nemate jiny napad?
Da se udelat marmelada ze spendliku?
A ted otazka na telo. Zkousela jste uz nektera narvat neloupana jablka do presnidavky? Priznavam se, ze jich mam tolik, ze lenost se me snazi premluvit
Zkousela jste nektera presnidavku z dyni?
|
lampetra | •
|
(7.9.2012 14:42:23) Dělávám přesnídávku z neloupaných, podusím, mixuju, pokud by bylo třeba, lze i přepasírovat, ale pokud máš jablka s tenčí slupkou, není problém. Jen má pak se slupkkami trochu jinou barvu, je víc červenější, pokud děláš z červených jablek.
|
maximin |
|
(7.9.2012 14:47:10) Dik, no o barvu ani nejde. Presnidavky budou michane se svastkama a nebo malinama a nebo mrkvi, takze barev bude az dost
|
|
|
Zd a tři |
|
(7.9.2012 14:47:23) Z neloupaných jablek dělám mošt. Když ho je fakt hodně, tak rozleju do všech možných uzaviratelných flašek a zasterilizuju...
|
|
Meta |
|
(7.9.2012 15:14:35) Mrkev mrazím, mám udělané balíčky kořenové zeleniny, akorát hodit do polévky. Ze švestek povidla, dýně zkusmo naskládám na polici ve sklepě. Marmeláda ze špendlíků jde, ale propasírovat by to musel trestanec. Do přesnídávek pro mimi jsem slupky nedávala. Jablka neloupu, ale čtvrtím a strouhám tak, že slupka zůstane vcelku a vyhodí se (šetrnější usuší na čaj). Přesnídávka z dýně jde a mimina ji milují - což se už o starších jedincích trpících předsudky říct nedá :)
|
Terinka2 |
|
(7.9.2012 15:32:28) Tak teda marmeláda ze špendlíků je nejlepší jakou jsem kdy jedla. Myslím teda klasické valašské špendlíky (tedy žluté trnky). Někdo říká špendílky i mirabelkám,z těch je taky marmeláda dobrá, ale špendílky jsou špendlíky.... My teda nic nepasírujeme...klidně tam ty kousky nechám...ničemu to nevadí...marmeláda nemusí být přece za každou cenu jen želírovaná tuhá hmota. S ostatním neporadím...Ze švestek jedině povidla...
|
Meta |
|
(7.9.2012 15:44:14) U špedlíků nejde o kousky, ale o pecky .
|
|
|
|
Veverka16 |
|
(7.9.2012 16:09:28) Radši nám řekni,jak děláš svíčkovou...Vev ji tuhle děěěěsně vychvalovala
Jinak k dotazu : mrkev dávám do písku do sklepa a je jak čerstvá,doporučuju!
Ze švestek povidla - výborná na koblížky a bavorské vdolečky....
Na přesnídávku bych oloupala,ale kamarád zavařuje jablka na plátky do štrúdlu - neloupaná!
z dýně nic nevím - děda ji zavařoval na kostičky a chutnalo to trochu jako ananas
|
|
Jája | •
|
(7.9.2012 16:20:57) Jablka na přesnídávku bych neloupala. Povařím, namixuju, ochutím a hotovo. Jde to i pro mimina, slupka jim neublíží (aspoň mají vlákninu a co vys**t). Nebo jablečnou nutellu.
Ze špendlíků knedlíky nebo marmeládu, je vynikající.
|
Kvítka |
|
(7.9.2012 17:44:42) jablka jsem dělala neloupaná a po uvaření jsem mixovala. Míchala se švestkama, hruškama, zkoušela jsem dávat i rýžovou kaši, aby měla dcera výživnější přesnídávku. Přiznám se ale, že slupky spíš potom vadili mě než jí. Ze švestek povidla, klevelu, sušené, nutela(dělala jsem letos poprvé a asi naposled), dělala jsem šťávu, ale z blům. Dýni hlavně do sucha a kontrolovat a zpotřebovat, nešetřit na později. Jinak jsem z ní dělala marmeládu s příchutí pomeranče a zkusím i šťávu. Něco sníme a dám mamce, tak na uskladnění jich asi moc nezbyde. Mám hokkaida.
|
|
|
Kvítka |
|
(7.9.2012 17:47:59) mrkev, sušila jsem na polévkové koření, někdo nasoluje. Lze zmrazit, mě ale konkrétně mrkev mražená nechutná. Zkladujeme v přepravkách ve sklepě s bramborama a vydrží dlouho, až do jara, ale je pak akorát tak do vaření. Dýně přesnídávková kupovaná holkám nechutnala, polévka a další jídla ano. Tak za mě přesnídávku z dýně nedělat
|
|
angrešt |
|
(7.9.2012 20:45:14) Ahoj, k přesnídávkám nevím, protože mi dítě do přesnídávkového věku teprve dorůstá a neměla jsme ještě důvod to řešit. Dýně se dá ovšem výborně zavařit v podobě dýňového másla.
pro uskladnění hlavně dýně správně sklidit - zralé (zasychající stopka) a ustřihnout, neodlamovat. V síti nemám zkušernost, primitivně pokládám na poličku a kontroluju čas od času, zda neplesniví.
Mrkev do sklepa do písku, aby jí koukaly prdelky. Začne k jaru trošku i rašit.
S´veskty - ideálně povidla a sušené. Lze i marmeládA či čatní.
Marmeláda ze špendlíku jde a je dobrá, ale vypeckovávání je vrahovina.
|
|
Archciba |
|
(8.9.2012 6:14:04) K přesnídávkám - malému vařím jablka i se slupkou a pak namixuju. Jsem líná to loupat A nedělá to nejmenší problém. Nevím jestli by to k dlouhodobé konzervaci nějak nevadilo, ale myslím že ne. Vůbec mám chudinky děti Hned od malička jedí neloupaná jablka, hrušky,... Samozřejmě dostatečně upravená (vařená a rozmixovaná, najemno strouhaná, nakrájená na malé kousky,...). A vůbec jim pak nedělá problém zdlábnout jablko v celku
|
|
Bouřka |
|
(8.9.2012 10:17:33) Švestky - já dělám hlavně povidla, špendlíky - marmeláda skvělá, ale jak už je tu uvedeno, vypeckovávání je vrahovina, dýně - hlavně ne do vlhka, to plesnivý, ani do velké zimy. Já je loni měla volně položené ve studenější místnosti a vydržely naprosto v pohodě.
|
|
Bouřka |
|
(8.9.2012 10:17:34) Švestky - já dělám hlavně povidla, špendlíky - marmeláda skvělá, ale jak už je tu uvedeno, vypeckovávání je vrahovina, dýně - hlavně ne do vlhka, to plesnivý, ani do velké zimy. Já je loni měla volně položené ve studenější místnosti a vydržely naprosto v pohodě.
|
|
agatha2 |
|
(8.9.2012 16:51:33) Špendlíková marmoška je luxusní, je teda kyselkavější, ale do palačinek je nepřekonatelná Dělala jsem letos ze 3 kg špendlíků, je tedy pravda, že odpeckoval muž, já pak jen tyčákem rozmixóvala a uvařila marmošku, nevidím v tom, žádnou extra pracnost
|
|
|