Žanika, Rony 03, Willy 05 |
|
(9.7.2012 11:25:28) Doporučíte, co mám sehnat, abych mohla získat "výluh" třeba ze šalvěje atd? Alkohol nepijeme, takže nějaké domácí slivovice atd. nemám. Děkuji i za tipy v jakém poměru a jak dlouho a co děláte vy.....
|
Alternativní kvočna |
|
(9.7.2012 11:38:01) taky doporučuju lékarenský líh, ale prodají ti jen malé množství (kvůli spotřební dani na alkohol). Jinak je možné ještě použít kvalitní vodku - je bez zápachu, slivovici ne.
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(9.7.2012 11:47:55) dávám do vodky
|
|
Ningit |
|
(9.7.2012 11:48:12) Konzumní líh jemný, 80 % alkoholu, prodává se celkem běžně v supermarketech (já ho kupuji třeba v Makru). Kromě uvedeného používám třeba do domácího vaječného likéru (zdá se mi v tom lepší než rum nebo jiné druhy alkoholu)a taky je výborný na přípravu vanilkové tresti (vanilkové lusky se louhují v lihu).
|
Žanika, Rony 03, Willy 05 |
|
(9.7.2012 11:52:34) Děkuji moc. A tu vodku mám koupit jakoukoliv? Nikdy jsem alkohol nekupovala, tak dík za upřesnění. Když procházím regály, tak mi příjde, že výběr je široký, tak ať mohu jít najisto. Pokusím se sehnat i ten líh. Asi taky mezi alkoholem, že? Co ještě macerujete?
|
|
Žanika, Rony 03, Willy 05 |
|
(9.7.2012 11:54:31) Ningit - vanilku předem drtíš?
|
Ningit |
|
(9.7.2012 12:05:37) Pokrájím ji na co nejmenší kousky, dám do malé skleničky se šroubovacím víčkem a zalít lihem (na 2 dl lihu cca 2 vanilkové lusky - v poslední době se dají koupit krásné čerstvé a ne moc drahé v internetových krámech). Dám to do ledničky, občas protřepu. Louhuje se to ale dost dlouho, pár měsíců. Pak vznikne esence, výborná do bábovek, zmrzlin a všeho možného.. Já to takhle točím pořád dokola - když už esence dochází, zase přidám trochu lihu atd., až pak časem vyměním lusky za čerstvé. Ten líh mají třeba v Makru běžně mezi tvrdým alkoholem. Není nejlevnější, ale dá se používat na spoustu věcí, mimo jiné s ním třeba vyplachuju sklenice při zavařování džemu, šťáv atd. nebo i trošku do džemů přidávám, je to vynikající konzervant.
|
danca55 |
|
(9.7.2012 14:22:14) Kolik stojí litr? Cca? prosím. Z lékárny líh je celkem drahý...
|
Ningit |
|
(9.7.2012 14:41:47) Žádná láce to taky bohužel není ani v tom Makru, mám pocit, že stála na jaře půllitrovka kolem 250 Kč, možná i víc, už si přesně nevzpomenu. Zas to ale vydrží, při té koncentraci se vždycky použije jenom troška. Mám prakticky permanentně jednu načatou lahev v ledničce a průběžně z toho beru na různé tinktury a esence (dobrá je i tinktura z hřebíčku - na masáže dásní při zánětech). A v mezičasech ten vaječňák - z toho lihu je vynikající, protože líh je ostřejší než rum, takže stačí menší množství a míň se to naředí - víc vynikne ta smetanovo-vaječná chuť.. A třeba ta vanilková esence je fakt dobrá..
|
danca55 |
|
(9.7.2012 15:24:39) Tak to je celkem drahý :-( záleží jaké množsví vám v lékárně prodají, ale to už ten 60% z lékárny vyjde min.stejně.
|
|
|
|
|
|
|
danca55 |
|
(9.7.2012 14:27:45) Takže já nakládám různé byliny do lihu či lihoglycerolu pro vnitřní použití. Koncentrace lihu musí být min. 50%, víc je ale lepší, tak nevím jak to vodka splňuje. Letos jsem dělala tyto tinkrury: pupeny z černého rybízu (antihistaminikum), česnek medvědí (do toho ještě přidám i setý) to je asi jasné silné antibakteriální účinky (nejvíc při virozach a střevních chřipkách) a taky grepefruit. semínka taky široké antibakt. účinky.
|
danca55 |
|
(9.7.2012 15:26:37) No s tím souhlasím.... když chci do směsi přidat i glycerol pro lepší luhování, nezbývá než sehnat přes 90% líh...
|
|
|
|