| Róza | 
 |
(19.4.2012 14:49:17) Můj manžel bude mít za 14 dní kulaté narozeniny a já přemýšlím, jaký mu udělat dort. On nemá moc rád sladké, ale miluje uzeného lososa. Přemýšlela jsem, že bych mu udělala slaný dort s lososem. Jen nevím, jak na to. Měla byste některá nějaký tip?
|
| Klára | •
 |
(19.4.2012 15:01:10) například tady: http://www.apetitonline.cz/recepty/1027-dort-z-uzeneho-lososa.html
|
| Róza | 
 |
(19.4.2012 15:06:31) jo, přesně ten jsem našla, ale ráda bych tam zakomponovala i vrstvu veky a nevím, jestli by nebyla rozblemcaná. Představovala bych si vrstvu veky, losos,, pomazánku a to celé 3x na sobě. Šlo by to takto?
|
| angrešt |
 |
(19.4.2012 15:28:54) Mně by to moc nechutnalo, rozmáčená veka mi vždy chutná jak mokrá stará svačina na skautském výletě. Leda bych možná té pomazánky mezi lososa dala víc. A sama bych do ní přidala čerstvý kopr, ale jistě to není nutné. Pokud chceš lososa jen něčím nastavit, aby toho bylo víc, tak bych použila aspik a "nastavila" to aspikovými vrstvami z rybího vývaru s trochou bílého vína, obsahujícími třeba nějakou zeleninu - líbil by se mi třeba blanšírovaný romanesco květák.
|
| Róza | 
 |
(19.4.2012 16:11:18) Hmmm, angrešt díky za tip, ale aspik mi k tomu lososu nějak nepasuje. Nápad na to, Jak tam dostat tu veku bys neměla? Představovala bych si tam ingredience jako losos, veka, njaká pomazánka jako pojidlo a taky plátky limetek nebo citrónů. Veka by v tom dortu byla jako korpus. Co ty na to?
|
| angrešt |
 |
(19.4.2012 16:35:57) Hele, tak to bych tu veku (z níž bych okrájela kůrku) poslepovala jen ochuceným (třeba koprovým, nebo hořčicovým) máslem - aby se to nenamočilo. Eventuálně by šlo dát tu pomazánku i mezi pečivo, ale obě slepované strany bych potřela tence tím ochuceným máslem.
|
| angrešt |
 |
(19.4.2012 16:45:23) Taky by to šlo udělat jako švédský kaviárový dort, jen místo kaviáru nahoru dát uzeného lososa. Ale pak tam nebudeš mít veku, nýbrž tmavý chléb - něco jako moskevský, dalo by se říci. A navíc ta vejce - prostě bylo by to vlastně něco poněkud jiného.
|
|
| Róza | 
 |
(19.4.2012 17:15:57) Bezva nápad Angrešt. Díky. Asi dám tlustší plátky veky, koprové máslo a lososa do vrstev, ukončím máslem a navrch ozdobím limetkou a zkusím udělat z toho lososa růžičky.
|
|
|
|
|
|
|
| Katka + 2 | •
 |
(19.4.2012 15:02:58) Do dortové formy, na kousky s nějakou estetickou zeleninou a zalít želatinou, nahoru z pomazánky místo šlehačky ozdobit a posypat nakrájenou petrželkou či přidat plátky citronu - mňam, hned bych si dala...
|
|
| Martina, 2 kluci | 
 |
(19.4.2012 18:36:33) Já ho dělala z toustovýho chleba, neboj, nerozmáčí se, když dáš "nemokré" pomazánky - já míchala pomaz. máslo s tvarohem-domácím zcezeným (jakožot základ pro 3 druhy pomazánek, které dle mě s lososem nebojují). Byla to kostka - základna z 4 plátků chleba, na to pomazánku č.1 s špenátem, plátky lososa, další 4 chleby a pomazánku č. 2 s česnekem, plátky lososa, zase 4 chleby a pomazánku č.3 s koprem, plátky lososa, zase 4 plátky chleba navrch.
Celý dort jsem zvenku popatlala základní bílou pomazánku, boky jsem potáhla lososem a vršek zdobila tvořítkem zbytky barevných pomazánek a lososem.
Manžel byl unešen, lososa miluje, pro nás ostatní to bylo moc syté a přikusovali jsme k tomu chleba navíc.
Kamarádka dělá dort z kulatého norm. chleba, na mě je moc tuhý, hůř se krájí a žvýká...ale je taky moc hezký a chutný.
|
|
| LiValley | 
 |
(19.4.2012 23:01:03) Proc ne, kombinovala bych s tmavsim chlebem, cream cheese (lucina?), kopr, kapary,nejaka zelenina. Tomu promaceni chleba se da predejit kdyz ho trosku namazes maslem pred placanim pomazanky. Tady je docela pekna fotka, ale ten recept bych nepouzila - davaj do toho tunaka. http://www.thekitchn.com/smrgstrta-roundup-15-crazy-sandwich-cakes-164638 Cesnek v kombinaci s lososem mi vubec nesedi, radeji cervena cibule.
|
|
|