Marie-Ellena |
|
(26.1.2012 10:12:17) Koupila jsem si několik obyč. již vzrostlých bylinek a chci je mít doma v kuchyni po ruce (pažitka, petrželka...) a mám pocit, že zacházejí. Jak se o ně starat? Máte s tím někdo zkušenosti?
|
angrešt |
|
(26.1.2012 10:24:20) Pažitka i petrželka jsou rostliny, které mají v zimě "zimní klid". Takže pokud jsou rychlením narašené už touhle dobou, tak se prostě vyčerpají a postupně zajdou. napomáhá tomu i to, že je člověk oškubává - když už pracně vytvoří list, hned jim ho někdo vezme.
Další věc je květináč - omezená zásoba živin, navíc kvůli rychlení se obvykle používají substráty, které obsahují rychleji se uvolňujícíc hnojivo, takže bylinky rychle vyrostou, ale substrát rychle vyčerpají.
Snažit se dlouhodobě udržet rychlené bylinky nemá cenu. Nejsou to rostliny vhodné pro sadbu.
|
Jája | •
|
(26.1.2012 13:40:16) Tak pardon, pažitka neboli šnitlík ti nezajde, to je cibule, ta prostě zatáhne a pak zase na jaře vyraší. Tu nastálo neudržíš, ale jinak je to de facto trvalka.
|
angrešt |
|
(26.1.2012 13:47:32) Jájo, no a? To, že je pažitka cibulovina, nemění nic na tom, že její rychlení ji vyčerpá. tedy se nevytvoří dostatečně silná zásobní cibule a pažitka prostě nevydrží, neb nemá z čeho růst.
Většina bylinek jsou trvalky, přesto pro ně platí to, co jsem psala v předchozím příspěvku - rychlení je zničí.
|
|
|
|
Buddy |
|
(26.1.2012 10:52:15) Nikdy se mi takové ty koupené bylinky v květináčcích doma dlouhodobě udržet nepodařilo. Úspěch jsem měla jen v létě u bazalky vypěstované na balkóně v truhlíku normálně ze semínek.
|
Ajlina | •
|
(26.1.2012 11:27:41) potřebujou sluníčko, doma zajdou :o(, zkus si přes zimu spíš něco naklíčit, to ti půjde snadno a výsledek do polívek a na dochucení je stejný
|
Violetina |
|
(26.1.2012 11:43:20) Nebo seřízni z petržele či celeru vršek a dej ho do misky s trochou vody, vyrazí z toho nať, ta se dá do polévky přidávat krásně.
K tomu mám ještě nasetou řeřichu, stačí jí vata a na chleba s máslem nebo tvarohem je výborná, i do pomazánek a tak. Semínka stojí kolem pětikoruny a je to hned vyrostlé a výborné.
|
|
|
|
Theodora.1 |
|
(26.1.2012 11:56:18) To jsou rostliny, které jsou určeny k rychlé spotřebě, životnost mají o něco málo delší, než ty řezané. V květináči ti neporostou.
|
|
gf fgfhf |
|
(26.1.2012 13:00:32) Pokud koupíš tak je lepší si je zpracovat a dát zamrazit. Teď jsem taky koupila petržel a protože vím,že to dlouho nevydrží, tak jsem jí celou otrhala, rozsekala robotem na drobno a dala zamrazit do tvořítek na led.
|
|
Vítr z hor |
|
(26.1.2012 15:46:07) Nedaří se ti, protože mas teplo, patrne hodně suchý vzduch a málo světla. A dařit se ti ani nebudou, pokud nenakoupis vychytávky z Growshopu nebo tak podobne ;-)
|
|
Markéta s párkem | •
|
(26.1.2012 18:04:16) Pažitka - té se nedaří nikdy v žádném květináči. Vloni jsem jí dala do obr mísy a stejně to byly jen takové tenoučké nítě. s tím, co mi rostlo v tu samou dobu na zahradě naprosto nesrovnatelné. A byla to ta samá rostlina - uďoubnutá a přesazená do květináče.
petrželka - tu mám v květináči venku a zatím je pořád dobrá. měla jsem jí hodně a zatím pořád spotřebovávám to, co vyrostlo na podzim. Nová neroste, ale to, co bylo, je dobrý. Akorát, že na tom jsou i mšice, mrchy. Doufám, že až přijdou mrazy, zmrznou.
Bazalka - měla jsem na balkone a dobrý, ale na zimu odešla.
Rozmarýn (nevím, jestli je to to samý jako rozmarýna?), ten je v květináči na balkoně a je to jako petrželka - nový neroste, ale ten, co byl,je dobrý a používám.
|
|
|