Xantipa. |
|
(18.11.2011 13:11:45) Myslím kde - kvůli teplotě - jestli na to máte síta nebo něco, atpod. Mám větší úrodu jablek, chci to zpracovat, ať se to nezkazí /protože zrovna tyhle se kazí/ a netuším, kde a jak bych je měla sušit. Díky za rady.
|
Jana Z. |
|
(18.11.2011 13:20:59) Susicka ovoce.. Mozna by to slo do trouby, ale s tim sama zkusenost nemam... Susit jinde v dome nemam moznost (jako puda pod, jak driv byvalo normalni)- na to je tu moc vlhko..
|
|
šatranka |
|
(18.11.2011 13:24:38) Nedavno jsem si z internetu okopirovala tento postup, chystam se ho vyzkouset pristi tyden. Ale nemam mrizku, zkusim to soupnout na plech. Mame taky hodne jablek, udelam jeste peceny caj a crumble.
Sušení v troubě - menší množství - takzavanou denní dávku - usušíme velektrické pečící troubě. Ovoce na kovovém jemném roštu nebo speciálně zhotoveném sušáčku - dřevěný rámeček s jemným ocelovým pletivem - dáme do trouby. Pokud můžeme regulovat směr ohřevu, začínáme spodním, pak přidáváme postupně horní. Počáteční teplotu nastavíme na cca 90 stupňů a při této teplotě sušíme asi 30 minut - dle velikosti kousků ovoce. Pak teplotu snížíme na 70 stupňů a ovoce skoro dosušíme. Končíme asi při 50-60 stupních. Tady se čas řídí druhem ovoce a velikostí - nic nám nebrání v ochutnání křížaly a podle toho se rozhodneme, zda je hotovo. Sušení v plynové troubě nedoporučujeme - jednak lze jen velmi těžko regulovat teplotu a pak - křížaly jsou velmi náchylné k přejímání pachů.
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(18.11.2011 13:25:30) v sušičce
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(18.11.2011 13:26:01) teda přesněji sušičce ovoce, né prádla
|
|
šatranka |
|
(18.11.2011 13:26:33) Ja jsem pochopila, ze ji Xantipa nema, jinak by se snad takhle neptala.
|
Xantipa. |
|
(18.11.2011 13:31:48) No nemám. Jinak samozřejmě že v sušičce. Ale kupovat se mi ji nechce, těžko říct, jak to bude příští rok. V troubě jsem to zkoušela, ale připálila jsem je Jablka loupete nebo sušíte i se slupkou?
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(18.11.2011 14:43:27) se slupkou
a suším všechno, jablka, hrušky, banány, jahody, třešně, švestky, rajčata, petržel, libeček, bylinky, houby,....
|
|
|
|
|
šatranka |
|
(18.11.2011 13:27:52) Taky si pamatuju, ze u rodicu jsme to davali normalne na papir na topeni a byly vyborne. Ale ted mame jiny typ topeni, na nej nejde nic polozit.
|
|
*Roxy |
|
(18.11.2011 13:29:56) Já jsem si koupila taková jakoby síta, jsou to čtverce a skládají se na sebe. Postavím to k topení.
|
|
Zdenulee |
|
(18.11.2011 13:53:50) Tak já si nastřihám pečící papír aby vlezl na radiator a na to naskládám jablíčka. Za noc jsou hotová. Kamarádka je nakrájí a pak si je navleče na šnurku a zavěsí ke krbu.
|
|
cvilda |
|
(18.11.2011 19:05:57) Na pečícím papíru na radiátoru.Máme je nakrájené na tenko tak uděláme i 3 várky za den.Hezky to zvlhčí vzduch a provoní.A je to vrámci topení takže ušetřím eletriku za troubu nebo sušičku.
|
|
PJana |
|
(18.11.2011 21:12:23) Máma suší na topení. Má mřížku ze staré lednice a na ni si natáhla starou záclonu.
|
|
|