kambala pláááckááá |
|
(29.9.2011 15:24:15) Ahoj, mám dotaz.
Mám nemocný žaludek a nemohu skoro ovoce, třeba z hrušek se mi dělá špatně. Ale když si koupím lisovanou 100% šťávu z BIO hrušek, tak mi to nevadí. Piju to hodně zředěné.
Myslíte, že se zachovávají lisováním ty výživové hodnoty, hlavně vitamíny? Nebo piju jenom šťávičku a voda by byla srovnatelná?
Dík.
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 15:28:48) Určitě jo, ztrácí se postupně, nemělo by to být tepelně upravované. A nechceš si dom koupit odšťavňovač? Jediná nevýhoda je, že v tom nemáš tolik vlákniny, ale když se ti dělá šoufl, nedá se svítit
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 15:29:16) Teď taková šťávička z letních jablek a hroznů
|
|
kambala pláááckááá |
|
(29.9.2011 15:31:50) Elí, když já nemám sad:) Vyjde to levněji, než kupovat a lisovat litr šťávy za 43,- no, nekup to
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 15:38:53) No asi to trochu levněji vyjde, ale zase doma si namícháš, co chceš, teď kupuju jablka za 7 (padavky) až 15kč/kg a z 2kg je skoro litr
|
|
|
|
Xantipa. |
|
(29.9.2011 15:33:10) No nevím, ale prý v čerstvě lisované šťávě formou tzv. centrifugy se uchovají vitamíny max. 15 minut, kdežto klas. lisováním max. 70 otáček za min. prý 24 hodin. Ale jestli v kupovaných? Nezdá se mi to.
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 15:40:08) Xantipa: pochybuju, že po 15 minutách v tom není žádný vitamín, spíš po 15 minutách začne jejich množství klesat, ale tak rychle nezmizí. Ale samozřejmě, proč doma vyráběný skladovat, nám dýl než těch 15 minut nikdy nevydržel
|
|
kambala pláááckááá |
|
(29.9.2011 15:47:25) takze asi navrat k vode, co? skoda, je to dobry
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 15:59:31) Já bych to nevzdávala, pokud je to taková ta čerstvě lisovaná, v chladničce, ne s trvanlivostí 3 roky, tak podle mě v tom vitamíny jsou. Třeba o 2 třetiny míň, ale když si dáš 3 decky, tak to podle mě slušně vykompenzuješ. A i tak je to lepší než pilule.
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 16:00:28) mmch na krabicích, co občas kupuju v Bille, tak tam vitamíny psaný mají a kecat asi nemůžou.
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 16:02:10) Dopr, tak když je našim hlavním zdrojem céčka brambor, vařený, prosím, tak aby se ve šťávách nic nezachovalo je prostě kravina
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 16:06:17) http://is.muni.cz/el/1451/podzim2004/T085/vitaminy-seminar.txt?fakulta=1451;obdobi=2922;kod=T085
|
|
|
|
|
|
Insula |
|
(29.9.2011 20:48:14) Také jsem to kdysi četla. Prý jsou lepší odšťavňovače na bázi lisu. Ale ty jsou tedy finančně dost náročné.
|
|
|
angrešt |
|
(29.9.2011 16:10:03) Ubývají, samozřejmě. Ale obvykle se tam uměle přidávají, protože fungují jako konzervanty. Takže vit. C by v tom mělo být docela dost, ten konzervuje dobře. Ale karotenoidy neubývají skoro vůbec, tak ty tam máš Béčka tam víceméně nejsou, ta si dej v pivu
Při odšťavňování se vit. C likviduje celkem dost, protože se to ovoce jemně drtí a přichází do styku se vzduchem. Rozhodně víc, než kdybys zakousla jabko. Ale úplně bezvitamínová ta šťáva určitě nebude. Není případně od věci vzít si piluli kupovaného vit. C a zapít ho tou šťávou. On se pak totiž líp vstřebává, různé látky v ovozelu zlepšují vstřebávání vitamínů (proto se z přírodních zdrojů vstřebá vitamínů víc než z pilulí, ale právě tím, že piluli zkombinuješ s přírodním zdrojem, to vychytáš a zlepšíš vstřebání)
|
kambala pláááckááá |
|
(29.9.2011 16:16:09) dobry, angreste, diky
pivo taky nepiju (ja jsem nemozna, ja vim)
|
angrešt |
|
(29.9.2011 16:22:08) tak sněz kostku droždí, no Já teda radši to pivo, resp. nealko pivo, Radouše máme doma pořád a skoro každý den se s manželem k večeři podělíme o láhev.
|
kambala pláááckááá |
|
(29.9.2011 16:29:09) tak jediny, co snesu, je cider, a to ještě max. 4 procenta a ne brutt
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 16:39:33) no fuj, já se tu bavím s abstinentem
|
kambala pláááckááá |
|
(29.9.2011 16:52:18) pardóón
ale jak vidíš, já si vystačím i tak, že?
|
|
|
|
|
|
|
|