Vítr z hor |
|
(4.9.2011 19:43:30) Dneska jsem 2 hodiny ručně vypeckovávala víno – a vzhledem k tomu, jaká je úroda, bych mohla pokračovat ještě tak 10 hodin. Na to nemám čas ani nervy (v kondici mě udržovaly myšlenky na manžela jisté zdejší uživatelky, který vypeckovával tis). Každý rok to ale plodí víc a víc, takže za rok čekám kalamitu.
Víno je chutné i na jídlo, s odrůdou jsem spokojená, kuličky nejsou mrňavé (i když velikost, jako v obchodech z dovozu, většinou nemají). Jenže to chci zpracovat na marmeládu, a na to potřebuju víno vypeckované.
Prababička měla vynikající vypeckovávač na třešně, není něco podobného na víno?
Nebo (to by byl teda plán B) – jak bych to mohla ideálně po domácku zmoštovat a zavařit? Můžu to nacpat do odšťavňovače?
|
Molly. |
|
(4.9.2011 19:46:24) Rozpůlit a propasírovat to nejde? Musí to být na marmeládu ve formě skoro celých plodů?
|
|
johana, 4 děti a miminko |
|
(4.9.2011 19:51:14) S vypeckovávačem Ti neporadím, ale hroznovou marmeládu dělám tak, že hrozny rozvařím a pak přetlačím přes sítko.
|
pearl |
|
(4.9.2011 19:57:08) Já si teda taky myslím, že ty malé pecičky u vína by při vaření marmelády vařit neměly, to není jako u švestek.
Ale nikdy jsem ji nedělala, takže pokud to nemůže ovlivnit chuť výrobku, povařila bych to celé a pak propasírovala.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(4.9.2011 20:45:25) Děkuju za tipy. Super, do odšťavňovače to teda nacpu.
Ovšem co se vaření a pasírování týče – taky mě to napadlo, ale ono je to absolutně vynikající s těmi vcelku vařenými plody... no nic. Tak vypitvám, co zvládnu a zbytek půjde na šťávu.
|
|
|