Anicol |
|
(20.8.2011 17:01:36) Ano vím, že tis červený je jedovatý, jedovatá je celá rostlina až na červený míšek (plod), je jedovaté i semeno v něm. Takže chci-li použít plod musím se s tím děsně piplat. Někde jsem slyšela o tisové marmeládě, že prý byla skvělá. Chtěla bych ji zkusit udělat, nevíte někdo jak na to?
|
Dalalmánek |
|
(20.8.2011 17:03:54) Já si akorát nedokážu představit to "vypeckovávání", vždyť ten míšek na semeni docela drží a je takový mazlavý. To je práce pro Popelku, to od sebe oddělovat. Jinak ano, slyšela jsem, že to lze, stejně jako z plodů jinak jedovatého dřišťálu, ale nevím v okolí o nikom, kdo by to zkoušel. Mě dala dřinu i šípková marmeláda...
|
Anicol |
|
(20.8.2011 17:12:19) No manžel to už vypeckoval Když jsem mu o marmeládě řekla, tak po ní děsně zatoužil, tak se musel snažit. Stejně jako u zpracování čehokoliv jiného, je zlato No škoda, že to neznáš a jak děláš šípkovou? já si neumím představit vypeckovávání šípků
|
Dalalmánek |
|
(20.8.2011 17:16:01) Šípky se buď půlí a ty semínka s chloupky odstraňují malým nožíkem, nebo se to rozvaří celé a propasíruje
|
angrešt |
|
(20.8.2011 17:18:15) Cimbur, to dělám stejně jak Ty - šípky jen odbubákuju a uvařím 2 hodiny v papiňáku a pak celé propasíruju. chloupky předem nevyškrabávám.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(20.8.2011 17:17:13) No, ano, jíst se ten míšek dá. Ale pozor i na minimální kontaminaci semeny, třeba při vypeckovávání abyste do nich neškrábli. Jedovatost tisu je veliká, smrtelná dávka pro malé dítě se pohybuje kolem 1 polévkové lžíce tisového jehličí.
|
Anicol |
|
(20.8.2011 17:22:35) Manžel to patlal mezi prsty, takže by tam nic být nemělo. O jedovatosti tisu vím. Otec mi o tom vyprávěl celé story, myslím, že i od něj jsem slyšela o marmošce, ale on se mi teď nehlásí nebere mobil a tak
|
angrešt |
|
(20.8.2011 17:35:54) Tak jemně mezi prsty by to mělo být OK, vypeckovávání nožem bych se bála.
|
|
|
Dalalmánek |
|
(20.8.2011 17:25:07) Já ten míšek občas jím, když jdu kolem tisu. Ale nenápadně, abych neděsila kolemjdoucí. Doma máme také, ale bohužel samčí rostlinu, tak nezbývá, než jen stále poučovat děti, aby netrhaly jehličí.
|
Anicol |
|
(20.8.2011 17:48:52) Já to jím a vůbec ne tajně
|
|
|
|
x x |
|
(20.8.2011 19:40:06) Ty jo to máš odvahu, já bych to neriskovala, jsem srab. Malá mi tuhle strčila do pusy kousíček túje a já jsem byla na nervy ještě 2 dny.
|
|
Vítr z hor |
|
(20.8.2011 21:28:47) Plody tisu jsou vynikající, ale pripada mi, ze marmeláda bude dost mdla - plody jsou sladké a ne zas tak vyrazne... Ale vypeckovavani ručně bude brutální - nemůžeš to moc zmacknout a vlastně bys mela vyhodit s peckou i kus duziny, co je kolem ni nalepena.
Napis, jak jste dopadli.
|
Lupus |
|
(21.8.2011 10:37:38) To se dočteme na idnesu v kolonce Černá kronika
|
|
|
|