Šárinkaa,Daniel08,Sára09 |
|
(27.6.2011 14:06:00) Milé maminky, mám malou astmatičku a alergičku právě i na vajíčko(bílek i žloutek) a mléko. Dnes mě moje mamka zásobuje třešněmi a tak bych ráda něco upekla-jako bublaninu,ale bez vajíčka nevím jak.Mléko se dá nahradit i sojovým takže to mě tak nevadí
-budu ráda když někdo poradí,kdo má zkušenosti
|
angrešt |
|
(27.6.2011 14:10:48) Můžeš upéci buchtu z kynutého těsta, to klidně může být bez vajec i mléka. Pro kyprost do něj můžeš nastrouhat vařenou bramboru. Tuk tam dej takový, jaký malá může (překvapivě výborné je kynuté se dvěma lžícemi sádla). Na to třešně a navrch drobenku z toho tuku, který používáš.
|
|
kája+dva |
|
(27.6.2011 14:15:32) Zrovna včera jsem pekla bublaninu, vejce jsem neměla tak jsem je tam nedala a mléko došlo, takže to co mi chybělo v mléce jsem dolila vodou a bublanina už je snědená. Bez vajíčka peču poměrně často. Myslela jsem, že se dává jen pro barvu, já dobarvuju kurkumou.
|
Ajlina | •
|
(27.6.2011 14:26:35) v zdravé výživě kupuju Vajahit a peču z něj jako z vajec
|
angrešt |
|
(27.6.2011 14:52:12) Vajahit obsahuje mléčnou syrovátku, takže v tomto případě použít nejde. Jinak je fajn, používáme ho na táboře, kde je problém uchovávat čerstvá vejce
|
Ajlina | •
|
(27.6.2011 15:13:38) Aha, tak to se omlouvám, my máme právě jen alergii na vejce, takže ho vesele používám. Vůbec mě nenapadlo, že je v tom něco z mléka.
|
|
|
|
angrešt |
|
(27.6.2011 15:07:40) Šarinko, ono to jde, když máš štěstí na dobrou mouku s dostatkem lepku, tak i těsto bez vajec (která ho normálně zpevňují a zkypřují) udrží prášek do pečiva. Ale ne vždy, ta vaječná bílkovina tam chybí a je-li moc škrobnatá mouka, tak si to kecne.
proto je lepší bezvaječná těsta kypřit nikoli prdopečem, ale droždím, které "unese více" a nekecne si to, i když tam bílkovin moc není.
|
Šárinkaa,Daniel08,Sára09 |
|
(27.6.2011 15:20:23) děkuji moc za rady ještě v tom nejsem tolik zběhlá,potvrzené to máme nedlouho a ještě mám plno rezerv
|
angrešt |
|
(27.6.2011 15:26:34) Šarinko, kromě kynutých těst bych se ještě dívala směrem křehkých těst, ta jsou také bezvaječná a bezmléčná "od přirozenosti"
Např. křehký koláč plněný višňovým (ev.třešňovým) rozvarem zahuštěným škrobem, povrch posypaný opraženými mandlemi (já normálně navrch dávám ještě sněhové pusinky, ale ty lze pochopitelně vynechat) je velmi luxusně vyhlížející moučník a žádná znouzecnost
|
Žanika | •
|
(27.6.2011 15:48:02) Šári, co by vegani pečeme vždy bez vajec. Nakyne to úplně normálně, drží to úplně krásně a jestli mohu poradit, kup si plnotučnou sojovou mouku hladkou a na ten jeden plech litého těsta tak 100g. Konkrétní přesný recept neporadím, protože vždy peču z toho co je a jak se namane atd a nic si nezapisuji ani nepamatuji. Ale měli jsme už několikrát normální nadýchané a nevímjak je ještě popsat, zkrátka dobré správné třešňové buchty. A ještě pokud chceš, tak si kup jemně mletou špaldovou mouku - je na buchty parádní - lepší než celozrnná pšeničná, ale to jen tak mimo .....
|
Žanika | •
|
(27.6.2011 15:49:36) Jo a dávám droždí a ne prášek. A taky nedávám žádné rostlinné mléko.
|
Mysterious |
|
(27.6.2011 16:25:31) Právě jsem dopekla tohle:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=6723
Navrch jsem dala třešně, jahody a maliny a teď se tu nemůžu dočkat, až vychladne.
V tomhle koláči jsou sice vejce v tvarohu, ale běžně se dává na koláč tvaroh i bez vajec, takže tady by to šlo určitě také.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|