Leena+Michalka listopad 09 |
|
(7.6.2011 23:04:41) Inspirovalo me tema pod tim mym. Minuly rok jsem delala svoji prvni. Mamka mi dala recept, mela recept za studena, vicko pro jistotu "vymazavala" slivovici. Nikdy se ji nic nezkazilo. Me se do 14 dnu zkazila, bydlim tedy v byte, tak neni kam dat do chladu. Mamky uz se bohuzel letos nezeptam :_(. Jak ji delate vy? Jde prevarit, ale rada bych tu "zdravejsi". A nezaspala jsem dobu? Aby mi to driv neodkvetlo . Diky moc a hezkou noc.
|
daba+holčička |
|
(7.6.2011 23:09:01) dělám tuhle http://rodina.cz/scripts/recepty/recept.ASP?id=440&from_fid=11845&from_kid=0
|
remus |
|
(8.6.2011 9:07:26) Tam je zbytečně moc té kyseliny citr´énové. Já dávám 60-80květů - podel velikosti na 4 litry vody a 6dkg kys.citr., nechám 24h louhovat, poté přes plínu přecedím, přidám na litr vody 1kg cukru, přivedu k varu a plním do lahví, nechám vychladnout a do každé lahve dám lžičku rumu, zavíčkuju nebo jen ucpu vatou. Nekazí se nikdy nic, babička ani nepřevařovala a taky se jí to nekazilo, vzhledem ale ke spotřebě, jakou má manžel s dcerou, neriskuju a k varu přivádím.
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(7.6.2011 23:24:40) já teda zahřála - ne do varu, ale nějaký 80 stupňů měla. vím, že je to méně zdravé, ale zase víčka se mi krásně chytla a sem v paneláku, takže chládek nehrozí. jinak za studena - hlavně všechno vyvař - sklenice, lžíci, kterou mícháš opláchni horkou vodou, trychtýř to samé a poslední dva centimetry dolej slivkou, pěkně opatrně a pak s tou sklenicí moc nevrklat. tky spíš než citrony se hodí kysleina citronová v prášku
|
|
Peripetie |
|
(8.6.2011 6:38:04) Taky jsem dělala tu za studena,jeden rok ok,a druhej se mi skazila.U nás jí dělávala babička a měla takovej ten správnej studenej sklep ve starým baráku,já mám v paneláku smůlu.Radu se slivovicí neznám,ale zkusím.A máme teda už na čase,už se na Bez chystám víc jak týden a pořád nějak nemám čas.
|
Žanika | •
|
(8.6.2011 7:55:15) Sklep nemáme, a tak jsem opět včera klasicky zavařovala. Letos je toho přes třicet litrů, tak snad to stihneme vypít! Manželovi jsem říkala, že asi budu muset koupit sklenice na další věci a on, že je lepší koupit už rovnou kompoty, že jsou levnější než prázdné sklenice - když je to na slevě. Jenže pak jsme nemohli přijít na to, kdo by tak rychle ty kompoty snědl Tak to jen tak. Přeji ať se vydaří. Strááášně mám ráda vůni bezu, ať ve sklenici nebo na stromě!
|
|
|
Amálka, 2+2 |
|
(8.6.2011 7:55:36) receptík bych musela pohledat. Ale s tou slivovicí jsem to dělala tak, že jsem nalila do víčky, kterým jsem zavírala lahev a nalila to navrch. Nepromíchá se to pokud tím netřeseš tak to zůstane na povrchu. A poslední láhev jsme brali někdy okolo velikonoc. Bydlím v paneláku, takže nějaké skladování v chladu nehrozilo. Jen když se ochladilo, tak jsem to přesunula na zasklenou lodžii. Ale taky letos pořád váhám, tak spoléhám na to, že u babi na horách ještě něco ulovím.
|
|
Edysha |
|
(8.6.2011 9:37:23) Tou slivovici nebo jakymkoliv jinym alkoholem vyplachni celou lahev. Ja do lahvi napustim varici vodu, necham tak deset minut, vyleju, naleju alkohol, zaspuntuju, protrepu, obratim na vicko a necham chvili pusobit, pak preleju do dalsi lahve a okamzite plnimstavou a navrh pres lzicku opet naleju alkohol az k hrane hrdla a zavru. Loni jsem bezinkovou nestihla, ale celou zimu mi takhle vydrzela matova stava s citronem. Minuky tyden jsem ze sklepa vyndala posledni. Letos jsem s tim delala uz i tu bezinkovou, tak snad tobude taky ok. Delala jsem i klasiku- 5 minut varit a pak i s invertovanym cukrem a chutove je nelepsi za studena, pak s tim invertovanym cukrem. Mam asi 20litru
|
|
|