Piggy |
|
(25.2.2011 18:33:35) Je vaření na indukční sklokeramické desce úspornější z hlediska elektrické spotřeby? Když má velký nárazový příkon, aby se vše dalo rychle do varu... Kolik se spotřebuje elektriky v korunách za měsíc při běžném vaření, tj. o vikendech a v týdnu občas? A jak moc je časově úspornější než třeba normální sklokeramika?
|
Teraza Horáková |
|
(25.2.2011 18:41:48) tam jde hlavně o to, že bleskurychle reaguje na změny teplot. Stáhneš teplotu na desce a okamžitě klesne její výkon tak, že se jídlo přestává vařit klokotem.
Poměry výkon/příkon neznám, ale rychlovarná konvice je pomalejší ségra )
|
|
kreditka |
|
(25.2.2011 19:03:03) Hlavně bacha indukční desky jsou podle mého otce elektrikáře náchylné na změny napětí jakmile zakolísá indukce jde do kytek, táta si občas přivydělává melouchama a říká že kde není stabilní elektrická síť (jako v našem případě) raději indukci nedávat, opravy nejsou z nejlevnějších...
|
nancy17+Filip03/10+Lucie02/12 |
|
(25.2.2011 19:17:08) kreditko, my máme kombinovanou indukci s klasickou sklokeramikou a ta indukce nás strašně zlobí.Vaří se na ní výborně, ale občas zlobí a přestane přenášet proud. Jako kdyby stratila kontakt. Je to to, o čem hovoříš?
|
MrakovaK |
|
(25.2.2011 19:58:09) taky se nám to čas od času děje, ale jinak chvála.
|
kreditka |
|
(26.2.2011 10:45:07) To bych se musela táty zeptat, až s ním budu mluvit tak sem připíšu co jsem zjistila. My to zas tak nerozebírali, bavily jsme se o tom když jsme uvažovali o nové troubě... Co jsem pochopila tak ty desky jsou hrozně citlivé na změnu napětí, když potom napětí kolísá může se stát že deska totálně odejde - dá se opravit, ale není to nejlevnější. Třeba u nás máme problém že bydlíme v oblasti kde jsou samé lesy, takže stačí sebemenší vítr a jsme každou chvilku bez proudu a to je prý ze všeho nejhorší že když se potom dodávka obnoví tak do sítě vlítne vyšší napětí než by mělo a citlivý spotřebiče jako indukci to může tzv. položit. Proto mě táta zrazuje od nákupu indukce, jak zjistil tak u nás kolísá napětí běžně., není vyjímka že vypadne na půl dne nějaká ta fáze, to potom jak blbka lítám a zkoumám které světlo a která zásuvka funguje a která ne
|
|
|
|
|
HelenaPa |
|
(25.2.2011 20:28:52) Myslím, že hlavní úspora by měla být v tom, že na indukci nejsou takové ztráty ze zahřívání plotny i mimo hrnec a z přenostu tepla z plotny do hrnce. Protože to teplo se vytváří přímo v hrnci.
Máme indukci doma necelý měsíc a jsem maximálně spokojená. Mnohem líp se reguluje než klasická elektrika.
|
|
monabe 1+3 |
|
(25.2.2011 20:54:09) Zrovna tento týden vysvětlovali výhody indukcí v TV. V první řadě úspora energie, teplo neuniká mimo hrnec, ohřívá se jen ta část, která je v kontaktu s hrncem, dále rychlost ohřevu a také z hlediska bezpečnosti je bezkonkurenční. Po odstavení hrnce má sklokeramická až 300-400 stupňů, kdežto indukční pouze 100 st. Nemůže se stát, že by nám od ní chytla útěrka, dítě se nespálí atd.
|
Balbína |
|
(25.2.2011 21:04:56) měla jsem sklokeramiku, indukci a i plyn. Plyn není špatný, ale je z něj taková ta mastná špína. Na sklokeramice mi vadilo, že když přetekl hrnec, hned se to připékalo, špatně se čistilo. To u indukce neznám. Indukce je super, když funguje. Hned od začátku nás zlobila, bezdůvodně se vypnulo a nereagovalo (musela se vypnout jističem), pak odešla úplně. Výrobce odmítl uznat reklamaci, vymlouval se, že bylo způsobena přepětím v síti. Nenechali jsme se, po půl roce dohadování nám dali novou, jiný typ a vylezlo z nich, že ten starší hodně zlobil (MORA). Takže za mě - s indukcí jsem spokojená a pokud by zlobila, nefungovala, doporučuji sepsat hned reklamaci (nevolat), nenechat se odbýt. Na to přepětí v síti se oni moc rádi vymlouvají.
|
Teraza Horáková |
|
(25.2.2011 22:39:48) Bablbíno... měla jsem plynový sporák s keramickou deskou
výměna za indukci (i sklokeramika by možná stačila- ale pomalejší) byla jedním z nej rozhodnutí mého úklidového života...
Neustále odrbaný ruce o škrtátka, prostě jsem uklízela desku skoro hodinu....
|
Teraza Horáková |
|
(25.2.2011 22:42:10) ještě dost záleží na nádobí - psala jsem tu, jak roky sbírám Zepter a vařím v něm fakt ráda... v některých případech stáhnu indukci pod jiným hrncem a jsem pod bodem varu, Zepter akumuluje a drží teplo, takže si zvykám, že funguje obdobně jako na plynovém sporáku, někdy je to docela napínavé- zkoumat, do kterýho hrnce jsem jídlo prdla.
Ale knedle i brambory vaříme v páře, takže tyhle maléry nehrozí.
|
|
|
|
|
*Kate*+ dve holky 05+08 |
|
(25.2.2011 21:11:33) mam doma indukci vic jak dva roky a nezazila jsem lepsi vareni. je rychlejsi proti rychlovarne konvici i proti plynu, vyborne a hned reaguje na zmenu teploty, deska je porad cista, nikde nic pripeceneho. uprimne, nechapu, ze kdyz nekdo porizuje novou desku na elektriku, tak dneska jde jeste do sklokeramiky, ktera vari tak "rychle", ze ja bych u toho vyrostla. spotreby netusim, ale to jde urcite zjistit na netu. kazdopadne levnejsi to bude na plynu, ale to ma clovek doma otevreny (nebezpecny) ohen nemluve o te mastne spine okolo.
|
|
Elletyna |
|
(25.2.2011 21:53:31) Mam indukcni desku 4 roky a nemenila bych. Pri vareni na indukci jsou nejmensi tepelne ztraty, protoze energie je vedena primo do nadobi. Zatim jsme s ni zadne problemy nemeli.
|
|
|