Chayele |
|
(20.12.2010 19:54:20) Tak nevím, co dělám špatně. Udělala jsem těsto na rohlíčky 140 g hrubá mouka, 110 g máslo, 60 g mandle, 60 g cukr, a na plechu se mi to totálně rozteklo do jedné hmoty co je na tom špatně? Jinak chuťově je to strašně dobré, ale jaktože to nedrželo pohromadě??? někde asi udělali soudruzi chybu, ale kde???
|
Chayele |
|
(20.12.2010 19:54:45) rozteklo se to v troubě, až se to začalo péct
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(20.12.2010 19:56:16) Tohle jsem tu řešila loni nebo předloni. Ale mně se roztýkalo všechno cukroví. Někdo mi tu poradil, že je mám péct na vyšší teplotu, tak jsem to letos všechno pekla na 200 stupňů ve falešném horkovzduchu a dopadlo to báječně.
|
štěpánkaa |
|
(20.12.2010 19:57:08) jo, to je fakt, na vysokou teplotu na začátku - udělá se krustička a pak třeba na menší teplotu dopéct
|
|
Chayele |
|
(20.12.2010 19:58:00) Aha - moc dík, napřesrok zkusím když jsem viděla, že to začíná povolovat, tak mě to napadlo, vyndala jsem to, vyhřála právě na těch 200, ale stejně se už to dodělalo... asi to bude třeba od začátku
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(20.12.2010 19:59:47) Recept mám skoro stejnej: 140 g hl. mouky, ale měla jsem jen polohrubou, 110 g másla, 40 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí nebo ořechů, myslím, že to bylo z mandlí.
|
Chayele |
|
(20.12.2010 20:01:53) a peče se to v pohodě?
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(20.12.2010 20:07:35) Upeklo se to na těch 200 stupňů krásně, v tý naší šílence to trvalo asi půl hodiny. Letos jsme se s tím nechtěli moc patlat, tak to těsto manžel vyválel a vykrájeli jsme z nich kapky velikosti rohlíčků a upekli to. Jsou moc dobrý, ani to moc nepraskalo při obalování v cukru, což bude asi tou moukou.
|
Sharien |
|
(20.12.2010 21:47:04) Tip na rohlicky: vezmes kolecko, udelas vyssi testo a jedes rohlicky tim kolem (srpky). Nejsou zadny zbytky jako z vykrajovani
|
|
|
|
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:14:35) co je to falešný horkovzduch?
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(20.12.2010 20:21:04) Je pravej horkovzduch, kde je ventilátor, který rozhání horký vzduch rovnoměrně, v té troubě můžeš péct kuře i koláč najednou a nesmísí se vůně. A pak je horkovzduch bez ventilátoru. To je takový jednodušší. A je levnější. Jinak já mám pečící mikrovlnku s otočným talířem, má sice horkovzduch, ale to je tak všechno.
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:23:35) ti je novinka - mám sporák tenhle asi 8 let a ted nevím - mám pravej horkovzduch nebo falešněj, jak to poznám? (návod jsem ztratila dávno)
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(20.12.2010 20:25:16) Návod se dá najít na internetu, teda možná, ale já co jsem tam hledala, tak jsem tam našla. Napiš si do vyhledávače značku a typ a "návod".
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(20.12.2010 20:28:12) I když je to 8 let starý sporák, tak to asi ten pravej nebude. Já bohužel nevím, jak se to jmenuje přesně, tak tomu říkám pravej a falešnej.
|
|
|
|
neznámá |
|
(20.12.2010 20:35:42) Horkovzduch by měl mít topné těleso kolem ventilátoru, pak peče rovnoměrně i několik plechů. Levnější trouby mají pouze ventilátor bez topného tělesa a nechápu k čemu takový levý horkovzduch je, asi na sušení. Troubu řešíme neustále, tak mám zjištěno.
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:37:03) aham ak tom mám tu falešnou ...to mi tehdá neřekli, řekli horkovsdušná
|
|
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(20.12.2010 19:56:29) řekla bych moc tuku. Zkoušela jsi i jiný recept?
|
Chayele |
|
(20.12.2010 19:58:48) ještě nee, tohle je premiéra
|
štěpánkaa |
|
(20.12.2010 19:59:27) tak ať se to příště vyvede líp
|
Chayele |
|
(20.12.2010 20:01:19) děkuji. Však já na ně jednou vyzraju, na potvory
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:16:09) od tý doby jsem je nezkoušela ..leda by se mi tu nekdo zaručil za blbuvzdornej osvědčenej recept.
|
Chayele |
|
(20.12.2010 20:18:48) tak to jo
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:20:04) zaručíš se ?
|
Chayele |
|
(20.12.2010 20:30:09) Myslela jsem to tak, jako že mám radost, že takový "expert" nejsem sama, tož se omlouvám za mystifikující odpověď. Píct peču hlavně koláče ve formě nebo na plechu, takže se to nemá kam roztéct, nebo bábovku, ale takové to drobné cukroví ani ne (krom perníčků, a ty jsou v poho). Takže pak jen koukám, co se to v té troubě děje.
|
neznámá |
|
(20.12.2010 20:37:41) Tak marokánky my ani neztuhly, byla to taková dobrá ořechová kašička. Ale byla fakt jedlá, přemýšlím, jak tenhle můj patent použiju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(20.12.2010 19:59:07) To se mi stalo jednou se sádlovými důlky.
|
|
zerat |
|
(20.12.2010 19:59:19) Já dělám vanilkové rohlíčky z hladké mouky, takže mě napadá špatný typ mouky? a nebo jsi je pekla na příliš nízkou teplotu
|
zerat |
|
(20.12.2010 20:02:24) Já je peču vždycky na 180°C cca 10 minut.
|
|
|
Myšelka |
|
(20.12.2010 20:01:24) a nepatří tam mouka hladka?
|
marhau |
|
(20.12.2010 20:02:33) to bude tou moukou,má tam byt hladká
|
|
|
Misicka a Pavlíšek |
|
(20.12.2010 20:02:29) Na 90% teplotou. Na kolik si to pekla? Mohlo by to být ještě tím poměrem mouka/máslo
|
Chayele |
|
(20.12.2010 20:06:02) No u toho receptu právě teplota nebyla, tak jsem tipla 180, jak jsem viděla, že se to začíná roztékat, tak jsem to vyndala a vyhřála to na víc, a zkusila dodělat, ale stejně se to rozpadlo. Druhou várku jsem zkusila asi tak na 140 a rozteklo se to nakonec taky, akorát o pár minut později
|
zerat |
|
(20.12.2010 20:07:29) Podle mě je to tou hrubou moukou, která nenasaje to máslo stejně dobře jako hladká mouka. Ale jinak na 180°se mi nic nikdy nerozteklo!
|
|
|
|
Inka | •
|
(20.12.2010 20:07:55) Hrubá mouka, to je fakt divný. Udělej nějakej osvědčenej recept s hladkou. Hrubá je akorát na knedlíky.
|
|
perko |
|
(20.12.2010 20:09:28) Hrubou mouku slyším prvně,peču z hladké.
|
|
Judina+Ríša 3/06 + Eliška 3/09 |
|
(20.12.2010 20:21:56) Mě se to letos stalo taky, sice s trochou jiným receptem ale měla jsem ho už pár let odzkoušený a vždy dopadly dobře ale letos se roztekly, ale na chuti jim nic neubylo, manža je už zaštil
|
|
Terinka4444 |
|
(20.12.2010 20:23:20) Pečeš na málo stupňů, tak se to rozteče. Zvyš teplotu.
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:27:39) ugrilovat
|
Chayele |
|
(20.12.2010 20:33:17) ale náhodou má to své výhody: shrnula jsem to, nasypala do misky, do toho cukr (nemusím obalovat po jednom = šetřím čas), zamíchala a konzumuju lžící = neumatlám si od cukru prsty
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:34:28)
posmoderní outvar
|
Ivucha + 2 |
|
(20.12.2010 20:36:17) Nespletla jsi si tip mouky? Já dávám hladkou. A nedávám manle ale oříšky a nikdy se mi tedy neroztekly.
Marokánky dělám taky každý rok - ty se teda roztečou, ale oni se mají roztéct že jo Povedou se ale vždy...
|
Katla |
|
(20.12.2010 20:37:41) ale asi né tak, jak s eto povedlo mne. To se nedá posat.
|
Ivucha + 2 |
|
(20.12.2010 21:01:24)
Chceš recept? Ty moje jsou konzistencí dooost tuhé když je dávám na plech a roztečou se tak akorát ;-)
Jinak mám ale pocit že hodně záleží na troubě v které se to peče - ve staré jsem pekla jen chvilku a pak je lžící rouzplácávala aby byly tak akorát a ne tvrdé. Co máme troubu novou tak peču půl hodiny na stupně, které mám napsané a je to ok
|
neznámá |
|
(20.12.2010 21:04:51) Prosím, já chci recept.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(20.12.2010 20:31:23) hrubá mouka???
já dělám tyhle Vanilkové rohlíčky 36dkg hl.mouky 24 dkg Hery 15 dkg mandlí nebo vlašáků 8 dkg mouč. cukru 2 žloutky moučkový cukr + 1 vanikový na obalení
|
|
Razivia |
|
(20.12.2010 20:44:16) Nečetla jsem ostatní reakce, možná budu opakovat - může to být nízkou teplotou pečení (peču na 175), nebo dost možná i tou hrubou moukou. Hrubá má málo lepku, takže se tak dobře nespojí (nenasaje) s ostatním a to těsto má tendence být křehčí a sušší.
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(20.12.2010 20:58:40) Žloutek nic? Se žloutkem se neroztéká. Já dávám do každýho těsta nějaký pojidlo, buď žloutek nebo do kokosového pečiva kokosové mléko, letos jsem vyzkoušela kaštanové pyré... nerozteklo se nikdy nic. Trochu jsem se obávala o kávová zrna, do těch jsem experimentálně přidala dětskou vícezrnnou instatntní kaši, ale taky dopadly dobře.
|
|
Tenna /2 |
|
(20.12.2010 21:30:56) Tyhle by se ti roztéct neměly: 150 hladké mouky 20 cukru (vanilkový) 50 mandlí/oříšků 100 másla 1 žloutek citrónová kůra Péct v dobře vytopené troubě, přesnou teplotu neporadím, záleží, jakou máš troubu, ale asi to bude chtít více ji rozpálit, než jsi měla.
|
|
Sharien |
|
(20.12.2010 21:49:01) Mne se tohle stalo, kdyz jsem zapomnela zloutek... jinak naprostu uzasne rohlicky jsou na mmb jako vedouci v cukrovi, delam uz jen ty.
|
|
wer |
|
(21.12.2010 8:35:22) HRUBOU mouku? to by mohla být ta chyba,já znám jen rohlíčky s hladekou
|
|
|