Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 15:19:47) Matlám se s lineckým cukrovím, máme rodinné dva recepty, oba jsou chuťově vynikající, ale bohužel práce s těstem je o nervy. S těstem se špatně pracuje, jakoby se drobí a při vyvalovaní narušuje. Po upečení jsou ale tvary celistvé a nedrobí se. Je to typem těsta nebo máme prostě blbé recepty? Případné zaručené recepty uvítám
|
..maya.. |
|
(20.12.2010 15:20:16) přidej máslo
|
adelaide k. |
|
(20.12.2010 15:21:44) Micky přesně naopak, přidej mouku (a teď si vyber )
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(20.12.2010 15:25:57) přidej mouku?? to je dobrá rada do drolícího suchého těsta ... přidej máslo - kousek - zapracuj ... těsto se nesmí dělat dlouho -na linecké je důležité ho udělat rychle jinak mu nepomůže ani odležení v lednici ...
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 15:30:13) přidávat máslo jsem zkoušela, nebylo to o mnoho lepší
|
..maya.. |
|
(20.12.2010 15:31:13) a z jakého másla ho děláš?
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 15:36:05) z jakéhokoliv MÁSLA. nekupuji určitou značku...
|
..maya.. |
|
(20.12.2010 15:59:06) aha...jsem chtěla vědět jestli čerstvé máslo nebonapř hera
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 16:10:16) z Hery ne, z másla jako másla
|
..maya.. |
|
(20.12.2010 16:11:49) aha...tak potom jedině přidat máslo, to těsto je takové máslovité, spíš se lepí než drobí, ale neznám recept jaký máš ty
|
|
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(20.12.2010 15:53:56) Miky hoď sem ten recept.
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 16:11:44) Recept: 21 dkg hladké mouky 14 dkg másla 7 dkg cukru 1 žloutek citr. kůra 1 vanilkový cukr
|
Hudba Ainur |
|
(20.12.2010 16:39:15) To hle je dobrý recept, tenhlepoměr taky doporučuju.
Jiank když se mi některý rok chce patlat s lineckým, tak ho vyvaluju po kouskách pod igeliťákem, pak se netrhá. Ale těsto mám těstovité, ne drobivé
|
|
Sisqi |
|
(20.12.2010 16:43:28) Jestli to nebude tím, že u tohohle receptu se píše jeden nebo dva žloutky...podle vlhkosti mouky, a samo velikosti vajec...:o) už by tam byl..jinak, tenhle recept je skutečně nejlepší...
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 18:41:21) Tož příště budu válet na igelitu a dám o půl žloutku víc
|
|
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(20.12.2010 15:53:07) Dandy, ale Micky nepsala, že je suché, ale že se drolí, což bývá u lineckého nejčastěji tím, když je moc másla
|
|
|
|
|
x x |
|
(20.12.2010 15:20:59) Přidej tam kousek másla nebo žloutek a znova to vypracuj.
|
|
Inka | •
|
(20.12.2010 15:27:04) Stačí přidat pár kapek tekutiny, používám citrónovou šťávu.
|
|
Dáňula |
|
(20.12.2010 15:32:54) Mi se toto stalo, když jsem tam omylem dala tak 1,5x cukr, tak se drobilo, ale po upečení bylo ok. Co s tím nevím, od oka se mi tam blbě dodávalo, tak jsem se s tím donervovala do konce a bylo i tak v pohodě.
|
|
brusinka | •
|
(20.12.2010 15:33:04) trosku vlaznyho mlika(pridavej opatrne po lzickach, nebo jste streba vynechali citronovou stavu- jen tak par kapek aby testo zvlhlo a spojilo se. nechali jste testo dost odlezet v chaldu?
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 15:35:18) těsto bylo v chladu dva dny... zkusím to mléko, díky
|
Jarka+4 dcery |
|
(20.12.2010 18:31:40) Miky a když si měla těsto uležet v chladu měla si ho v igelitu?Pokud jsi ho tam dala jen tak tak vysychá a potom se drolí
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 18:40:50) vždycky ho balím do igelitu...
|
|
|
|
|
zerat |
|
(20.12.2010 17:19:34) Těsto nesmí být moc povolené teplem. Já to dělám tak, že odkrojím vždycky kousek, rozválím, vykrájím tvary... Rozvaluju na silikonové podložce, nic nepodsypávám. Tvary podebírám nožem a přendavám na plech. Dokud je těsto vychlazené jde s ním pracovat dobře.
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(20.12.2010 18:04:17) dělám vždy tohle a pracuje se s ním
Linecké 21 dkg hl.mouky 14 dkg másla 7 dkg cukru 1 vanil. cukr 2 žloutky citr. kůra
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(20.12.2010 18:07:33) koukám, že je stejný jako od Miky, jen já mám dva žloutky
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 18:42:15) Zkusím příště dát o ten žloutek nebo o půl víc
|
|
|
|
Michaela Pecharová |
|
(20.12.2010 18:42:44) Dík za rady, připíšu si tam ten žloutek navíc
|
|
Danda*Angelička(01/06) |
|
(20.12.2010 21:07:19) Podobně jsem se rvala s těstem na ořechy (pracny), zkoušela jsem přidat máslo a šlo to. Pokud se drobí pořád tak přidej máslo nebo heru.
|
|
Lvice+lvíčata |
|
(20.12.2010 23:33:43) sice už asi neporadím tobě, ale kdyby se někomu hodilo ještě, má recepty asi 3 na linecké
letos jsem dělala tenhle
1 Hera(250g) 350g hl. mouky 120g ml. cukru 1 balíček vanilkového cukru 1 celé vejce
vypracovat těsto na hladké nelepivé pak zabalit, já zakrývám jen tím papírem od Hery, nechat odležet 30 minut v ledničce, neměla jsem místo šoupla sem to na 1/4 hodiny ven na okno, vychladit podsypat hl. moukou,rozválet na asi 3mm výšku, posypávat hl. moukou, aby se ti nelepil váléček a vykrajovat ve vyhřáté troubě při 200 stupních asi 8-10 minut
já teda dělala 2 dávky, měla jsem toho 6 plechů koleček
|
|
|