Leena+Michalka listopad 09 |
|
(28.11.2010 21:43:30) Přeji hezký večer, asi už to tady někdy bylo, ale marně letos hledám nějaké recepty. Co nejdříve bych chtěla objednat nějaké věci ze zdravé výživy, tak už si chci najít jaké budu potřebovat suroviny. Už jsem předešlé roky něco zkoušelo, měla jsem i pujčenou kuchařku, kterou teď v knihovně nemají :_(. Bylo by fajn kdyby to také nebylo náročné na přípravu. Dělala jsem třeba sezamové kuličky, pak takový jakoby karamel s jablíček a třtinového cukru, různé nepečené kuličky, mrkvové linecké,... ale letos nemůžu najít ani nic na netu :_(. Máte něco vyzkoušeného nebo nějaký odkaz na stránky? Všem moc děkuji. Lenka
|
Graace |
|
(28.11.2010 22:01:45) Není to extra super zdravé, ale přece jen zdravější, neb je to z žitné mouky a s poloviční dávkou cukru:
Žitná linecká kolečka: 420 g jemné žitné mouky, 70 g práškového cukru, 280 g másla, 2 vejce, trocha citr. kůry
Skořicové kytičky: 220 g jemné žitné mouky, 100 g pr. cukru, 140 g másla, 1 vejce (½ do těsta, ½ na pomazání), 30 g loupaných mletých mandlí, ½ lžičky skořice, trocha citr. kůry
Ananasové sušenky: 400 g jemné žitné mouky, 50 g pr. cukru, 150 g másla, 2 vejce, 100 g sušeného ananasu na malé kousíčky, trocha pomerančové kůry
Vanilkovo-ovesné cukroví 2 hrnky mletých ovesných vloček, 1 hrnek pr. cukru, ½ kostky másla, 1 VC, 1 vejce, citr. kůra (dle potřeby můžeme dohustit cel. moukou)
Ovocné kuličky Ingredience: 400 g cukru, 150 g mletých ořechů, 250 g nasekaných mandlí, 250 g nasekaných fíků, 250 g rozinek, 250 g datlí, pomerančová kůra Postup: V hrnci uvaříme cukr s trochou vody. Přidáme ořechy a zamícháme, pak odstavíme z ohně a přidáme vše ostatní a dobře promícháme. Z hmoty pak tvarujeme kuličky a obalujeme v cukru nebo kokosu, kakau a vkládáme do papírových košíčků.
|
Tragika |
|
(28.11.2010 22:09:23) Koupila jsem si novou Bio kuchařku od H. Zemanové. má tam recepty na všechna možná jídla a dezerty a vánoční cukroví vypadají skvěle. Tento týden se do toho se synem pustíme.
|
Lea | •
|
(28.11.2010 22:17:12) jj, dělám podle HZ špaldové sušenky a jsou moc dobré. dává se do nich jen špaldová mouka (ale dělala jsem i z ječné a byly možná ještě lepší), rostlinný tuk a ječmenná sladěnka (kdyžtak mě, Tragiko, oprav, já teď tu knihu nemám u sebe). sladěnku kupuju ve zdravé výživě. slepuji marmeládou nebo polévám čokoládou. poměr surovin Ti kdyžtak vyhledám.
|
Lea | •
|
(28.11.2010 22:18:03) Tedy jestli je to nová kuchařka, tak tu nemám...já jedu podle té její první .
|
Tragika |
|
(28.11.2010 22:20:28) Ta nová je ještě o 100% lepší. Napiš Ježíškovi.
|
Lea | •
|
(28.11.2010 22:23:51) Díky za tip! A příjemné pečení přeju .
|
|
šatranka |
|
(29.11.2010 11:45:03) Tragiko, ty mas ty kucharky obe? Jestli ano, chtela jsem se zeptat, jestli v te nove jsou opravdu nove recepty nebo se castecne opakuji. Uvazuju, jestli ma cenu do te druhe investovat.
|
|
|
|
|
|
|
Archciba |
|
(29.11.2010 8:23:26) Já mám v plánu péct klasiku, ale z celozrnné mouky a fruktózy. S polovičním množstvím cukru a menším podílem héry. Linecké budu promazávat rakytníkovou marmeládou
|
|
|