Ananta |
|
(30.8.2010 17:49:15) JUDr. Jaroslav Janeček advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů
"Nechci Vám brát iluze, ale ...... Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech,je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd. Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým). Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny mikroorganismy.Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby. Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek.I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným.Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou!Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za 1kg tvoří se sójou, chemikáliemi, céčky atd.jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme!(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes.Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie.Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty. Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní! Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků. Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek. Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií.Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti. Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka." Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová. Hovězí a vepřové maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty. Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť.Z českého piva se povětšinou staly europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu. Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na 11°° pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo." Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o perlivé víno." A dalo by se pokračovat.Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin. Zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českým filmem „Návštěvníci,, kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!). Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa.Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy."
|
štěpánkaa |
|
(30.8.2010 17:55:18) o něčem podobném tu nedávno psala Monty - proč potraviny "na západě" chutnají jinak a lépe než u nás?
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:00:34) To mi poslala mamka, máme zného v potravinářství, dělá rozbory potravin, to co jíme je fakt sajrajt. Já už nevím co kupovat, zelenina a ovoce je taky bez chuti a vůně... vyrostla jsem v baráku na domácí, vypěstované, měli jsme i vlastní maso, dělaly se šťávy, marmelády, kečupy, kde co... nedávno jsem si koupila párek v rohlíku a letěl do koše, gumovej hnusnej rohlík a v něm párek s podobnou chutí.
|
|
Teri | •
|
(30.8.2010 18:10:51) Jo, na tu diskuzi, co založila Monty, si vzpomínám. Ale co teda kupujete nebo vaříte, něco se jíst musí a já mám 3 lidi z rodiny masožravce.
|
|
|
kambala |
|
(30.8.2010 17:58:50) jojo, zrovna jsem se pokoušela sehnat párek, který by měl víc než 61% masa a nezadařilo se....
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:01:04) párky patří mezi TOP hnus
|
|
Mediana |
|
(30.8.2010 18:04:50) Já jsem si včera koupila tu slavnou šunku z Lidlu, která má 95% vepřového masa. A stejně byla hnusná. Ne tak hnusná jako ostatní, ale rozhodně přesolená a napajcovaná nějakými konzervanty. Já jsem o kvalitě potravin donedávna moc nepřemýšlela - spíš o kalorické hodnotě. A asi bych dokonce podobné reporty označila za katastrofické a bůhvíco ... Až do doby, kdy jsem začala žít napůl v Belgii. Nezapomenu na to, když jsem si poprvé jen tak mírnyx týrnyx oloupala okurku. Kousla jsem do ní --- a zajiskřily mi oči, áááách, okurka. Zapomněla jsem, jak chutná a zapomněla jsem, že jsem zapomněla. Toto byla rána palicí a mám to tak od té doby skoro se vším. Je to extrémně smutné a ponižující a je to naprostá pravda, s našimi žaludky (a souvisejícím traktem) se zachází jako se žumpou!
|
|
|
a je to? |
|
(30.8.2010 18:02:43) No jo, jenže dokud to lidi budou kupovat, tak se to bude vyrábět, ve velkým. Nekup párek 29 kč za kg v akci, že? ;)
Ale zase: máme umřít hlady než se s tím začne něco dít?
|
Jedůfka / 99,00 |
|
(30.8.2010 18:07:08) Průšvih je, že ty sračky jsou velmi často neodhalitelné a dokonale zakamuflované. U těch párků zrovna to je vidět, když kupuješ balené v sámošce, ale v klasické masně to odhalíš těžko, stejně tak u ostatních uzenin. No a spousta lidí složení ani nečte, hlavně že je to o pár korun levnější, než jiný výrobek.
|
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:14:48) Ale on je hnus i to o čem píší, že by mělo být kvalitní. Koupila jsem si vídeňský párek, protože jsem se dočetla, že by měl být nejkvalitnější a byl taky hnusný... nechápu proč teda neudělají nějaké kategorie potravin a kdo chce ať si připlatí za kvalitu. Radši koupím méně a kvalitní než tyhle uměle vyvoněné a nabarvené semleté kůže.
|
Hadice a hadi |
|
(30.8.2010 18:20:08) je to hnus, taky jsem z toho znechucená. Párky už vůbec nekupuju, vlastně z uzenin nic až na pražskou šunku, kterou u nás v krámu prodávají. Pravda kilo stojí asi 220 Kč, ale kupuju ji tak dvakrát do měsíce. Dnes jsem se napálila se sýrem. Vypadal standartně - Eidam - a při rozpečení v toustovači se z něj stala smradlavá tvrdá umělá hmota. To je nevýhoda pultovýho prodeje. Nezeptala jsem se na složení
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:24:57) pakárna :-(
|
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:26:20) Co se týče sýrů, vyhýbám se polským. I polskému masu.
|
|
|
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(30.8.2010 18:02:47) No, většinu těch popsaných věcí nekupuju :)
|
Kinga+3 |
|
(30.8.2010 18:07:48) Taky tak, většinu těchto věcí nekupuju, koukám na složení, hledám. Ale např. pečivo s tím mám problém, asi budu řešit domácí pekárnou.
Jo a céčka teda fakt nežeru
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(30.8.2010 18:09:54) Třeba chleba v Kauflandu tam to složení má, mají i s větším podílem žitné mouky, z kvasu, bez zlepšovadel, akorát je bohužel vozený z Něměcka a dopékaný, no.
|
|
Jedůfka / 99,00 |
|
(30.8.2010 18:10:17) Domácí pekárnou - to budeš muset ale dělat chleba z mouky a ne z těch směsí, co se prodávaj, tam jsou taky různý přísady. To si ale upřímně nedovedu představit - na to prostě nemám čas.
|
Len |
|
(30.8.2010 18:13:29) No, ja ted udelala chleba v pekarne z mouky, zadnou smes jsem nikdy ani nekoupila. Cela prace mi trvala cca. 4 minuty
|
zaba + 3 |
|
(30.8.2010 18:16:18) Taky většinu uvedených potravin nejíme, hodně koukám na složení. Chleba kupuji i si ho peču doma, akorát manžel mi ten doma pečený nechce jíst. Chléb v pekárně zabere pár minut, nahází se tam suroviny a pekárna chleba upeče sama. Peču z mouky, ne ze směsí.
|
|
|
|
|
|
šatranka |
|
(30.8.2010 18:03:16) Ananto, ja uz tvoje diskuze nemuzu ani cist, vzdycky z nich mam depku Nic ve zlym
|
chikamichi |
|
(30.8.2010 18:12:01) párek v rohlíku je vlastně rohlík v rohlíku, akorát ten vnitřní rohlík je obarvený na hnědo
|
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:16:33) No jo, asi založim něco o sexu.
|
šatranka |
|
(30.8.2010 18:19:07)
Ja uz taky nekdy nevim, co kupovat. Nastesti nejime skoro uzeniny, takze treba parky me netrapi. Vic me stvou jogurty apod.
|
šatranka |
|
(30.8.2010 18:20:39) Treba pastiku bych si v obchode vubec netroufla koupit - coz je dost smutny.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:24:03) tak to já taky vůbec nekupuju, ani konzervy, mám chuť na párek :-( nedá se sehnat dobrej
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:25:52) Ananto, manžel mi minule donesl bio vídeňské párky. Byla to mňamka. Sice na můj vkus slané, ale jinak chuťově dobré. Ale přiznám, že složení jsem nečetla.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:27:57) A kde je koupil?
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:37:37) V Bille, balené.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:40:42) Podívám se tam, mají tam i lepší pečivo, tedy u nás.
|
susu | •
|
(30.8.2010 19:48:49) Ananto, nakupujeme v Bille a většině z toho, co píšeš, se nám daří vyhnout. Ale je dost nutné se vyhýbat levným poživatinám.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 21:47:08) JO v Bile je sice předražené i to co je všude jinde a ne kvalitní, ale je fakt, že tam mají dost lepších věcí. Takže to co mají i jinde a v Bile o pětikačku dražší kupovat mimo Bilu a tam si jet spešl pro nějaké vybrané potraviny jinak tam člověk nechá strašný peníze.
|
carmelie |
|
(6.9.2010 8:12:20) Jo, jo billa je sice dražší, ale zase máte veliký výběr, ono zase v porovnání s jinými obchody, tak tam mají daleko více zaměstnanců. Já se snažím jíst zdravě a proto jsem ráda, že třeba farmářské trhy a systém bedýnek mají na veřejnosti takový úspěch. Jelikož nemám poblíž nikde trhy tak využívám těch bedýnek konkrétně na http://www.zdravicek.cz, zelenina super a chuť jako ze zahrádky, cena myslím, že není předražená a že je v pohodě. Jinak na trzích koupíte daleko kvalitnější suroviny než v krámě.
|
|
|
|
|
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(30.8.2010 19:53:12) Když koupím domů párky tak kupuju v penny na obalu je napsáno 85% masa a jsou fakt výborné.Jsou to dvě vaničky spojené a stojí 49,90Kč.Bohužel si teď nevzpomenu na název,ale když tam zajdeš určitě je poznáš doporučuju
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(30.8.2010 19:54:33) Jo a jogurt kupuju jenom holandii a dávám do toho dětem kakao nebo vanilkový cukr a jak jim šmakuje.Bohužel jen bílý by nesnědli.
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 21:00:55) Tak u nás vede Hollandia a do toho domácí marmeláda
|
|
|
Ananta |
|
(30.8.2010 21:43:27) Tak to je hodně dobrá cena, jestli se tam vyskytnu, tak se podívám, díky
|
|
|
|
|
|
|
Teri | •
|
(30.8.2010 18:28:25) Párky, paštiky ani jiný uzeniny nekupuju, jen šunku, ale tu chci, aby byla aspoň dobrá, jenže už jsem vyhodila i 10 dkg za 30,- kč, nedalo se to jíst.
|
|
|
|
|
Ivatema |
|
(30.8.2010 18:11:10) Naštěstí v obchodech nejsou jen tyto "dobroty"-stačí číst složení a holt si trochu připlatit. Jak někde vidím ve složení-kuřecí maso strojně oddělené-dávám od toho ruce pryč(to přece není maso). V Tescu, Penny i Kauflandu už jsou bio potraviny za rozumnou cenu a složení mají mnohem lepší. A takové vegetariánské paštiky z DM...fakt pochoutka.
|
|
vlad. |
|
(30.8.2010 18:16:54) Co k tomu dodat...pokud to lidi budou chtít kupovat bude se nabízet toto a téměř nic jiného . Jsem téměř vegetarián, ale nijak militantní, dobrovolně bych si maso nevybrala, ale když už ho dostanu, sním ho. Takže i když je to občas nějaká uzená s....a, jednou za čas se to bez újmy na zdraví přežít dá.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:18:48) Já jim maso úplně minimálně, ale když už si ho chci jednou za čas dát, tak to dopadne tak, že mi stejně nechutná. Dostala jsem chuť na párek a naběhla jsem si
|
|
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:19:31) Se mi teď udělalo pořádně zle.. Ale je fakt, že my aspoň uzeniny, paštiky apod. kupujeme minimálně. Kečup a hořčici nejíme. Konzervované potraviny taky ne. Ale co mě např. se*e je, že už nekoupíte pořádný kvalitní chleba (nedávno jsem četla článek o tom, že se chleba už nevyrábí z kvásku, ale dost se to šidí).. Je to smutné..
|
vlad. |
|
(30.8.2010 18:24:04) Je fakt, že toto mě až tak netrápí. Uzeniny nejím, kečup a hořčici taky ve větším množství nekonzumuju, na pečivo mám několik tipů, kam jít, při nejhorším přemůžu lenoru a zapnu domácí pekárnu, zeleninu můžu mít z farmářských trhů a náš dvorní vietnamský dodavatel má ovoce pěkné. Pokud chci nějakou mňamku - sýr, víno a jiné pochutiny, není problém koupit kvalitu, jakou chci. Takže jsem vlastně šťasný člověk .
|
Adina,kluk 08 | •
|
(30.8.2010 18:31:40) párky kupujem minimálně,je mi z nich skoro pokaždé špatně.uzeniny jsou nasolené,namáčené hnus.. eidam..ten už mám probraný a kupuji jen ,kde je výrobce Polička,ten je výborný,mají ho v Kauflandu. koupila jsem od Želetavy a to nebyl sýr,ale guma,tak to letelo do koše. jogurty ted kupujeme Holandiu,ta by nemela mít žádné chemické složky.takoví Kostíci,Pribináci..no to je peknej humus.Pribináci se taky pekne pohoršili.Už člověk neví co má kupovat.Zelenina co prodávají to je hnus,rajčata nejsou vůbec chuti rajčat.Nevím,asi si mysleji,že češi jsou "dobytkové" co snědí všechno. To se ani nedivím co je rakovin žaludku atd..
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:40:30) Jogurty taky Hollandie a sem tam nějaké české. Kostíky a podobné blivajzy mi nesmí domů. Bohužel mí rodiče tím občas nakrmí našeho syna... Ale říkám si, že výjimečně nevadí.
|
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:40:51) Jo a Pribiňáky jsem nekupovala nikdy. Když už, tak Lipánka.
|
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:46:07) Dobrý tip, ta Polička... možná by bylo dobré psát tipy na lepší potraviny, měla jsem to založit jako nápady na kvalitní potraviny. Já kupuju Madetu... kostící jsou fuj, smrdí už po otevření chemií.
|
Jaro | •
|
(30.8.2010 18:57:23) To by byla užitečná diskuze. Já se snažím vybírát hlavně kvalitu, ale co to dá hledání.A když něco dobrého objevím tak to přestanou prodávat. Bydlím v Brně a dobrý chleba mají přímo v pekárně v Jundrově. Mají žitno pšeničný nahoře posypaný kmínem (malý nebo velký) a co je úžasné že je vypečený do křupava a vydrží i několik dní. Maso manžel vozí z Makra a kuřecí vybírá vodňanské, zdá se dobré.Jednou koupil křehčené, no a to byl tedy hnus. A třeba česnek jedině pěstovaný na zahradě , nejsem schopná sehnat v obchodě takový aby měl sílu.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 19:05:27) Jsem z Ústí n/L, ale třeba se nějaký Brňan inspiruje
|
|
susu | •
|
(30.8.2010 19:51:43) No, jundrovský chleba mám hodně ráda.
|
|
|
|
|
|
Ananta |
|
(30.8.2010 18:27:17) U nás pekl poslední dobrý chleba Globus, bohužel už ani ten není dobrý... trochu slušnější pečivo je v Bile, ale kdo tam má pořád jezdit, připadá mi padlé na hlavu, že si na každém rohu nemůžu koupit poživatelnou hosku nebo chleba.
|
Hadice a hadi |
|
(30.8.2010 18:31:50) my tady máme malou pekárnu, dřív pekli výborně, ale teď už taky dělají bůhví z čeho. To aby člověk nasadil na dvorek slepičky, prasátko, králíky, k tomu malý políčko a dělal všechno sám. Já na tom taky vyrostla - všechno domácí a teď je mi z toho na nic.
|
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:38:48) Tak v Brně mi zas v Globusu pečivo moc nechutná. Druhý den je nepoživatelné. Jen žitný chleba mi chutná. A místní Billa má malý sortiment... Takže s pečivem je to tady nic moc.
|
|
|
|
Inka | •
|
(30.8.2010 18:29:38) Teď je zrovna na ČT1 v pořadu černé ovce, o špekáčkách.
|
Inka | •
|
(30.8.2010 18:32:20) No, je to hrůza co do nich dávaj.
|
Hadice a hadi |
|
(30.8.2010 18:35:06) no, aspoň mě potěšilo, že vyhrál Globus. Jezdím tam nakupovat maso. S tím jsem tam spokojená.
|
Zuuuza |
|
(30.8.2010 18:41:43) Jojo, pro maso hlavně do Globusu
|
|
|
|
|
bravad |
|
(30.8.2010 18:38:30) Poslední věta naprosto přesně vystihuje můj názor. Akorát teda netuším, co s tím. Nicméně už dávno jsem si všimla, že cena potraviny (alespoň u lidí, které znám a se kterými se stýkám) hraje ne podstatnou, ale jedinou roli. To je pak těžký, nejíst odpadky...
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(30.8.2010 19:24:18) já bych si dala ten Landšmít normálně jsem na něj dostala chuť a to jsem ho jistě 15 let nejedla
ale fakt ty potraviny děs na jaře nám došla zásoba domácí jahodové marmelády a tak jsem šla koupit jahodovou marmeládu, ale ouha v kauflandu jsem našla jednu která má 45%jahod, jinak všechny měli ještě míň
|
Petrajda |
|
(31.8.2010 1:20:11) Z marmošek doporučuju borůvkovou z DM drogerie. Má 70% ovoce a tuším ovocný cukr, ne sacharózu. Je dražší, ale my nejíme marmeládu každý den, je to spíš, když nás honí mlsná, tím si to omlouvám, že jiní lidi vyhodí za pytlíky s bonbonoma víc A ta borůvková marmoška v kombinaci právě třeba s Hollandií a nějakým piškotem, nebo na takový ten nepečený dort se smetanou...ty jo, radši jdu hned spát!
|
|
|
Tenna /2 |
|
(30.8.2010 19:45:35) Je to smutné ... Ono by se nabízelo řešení - prostě to zboží ignorovat. Jenže když ono kolikrát nic lepšího není k sehnání! Já se velmi snažím vybírat kvalitní potraviny, ale je to honička a často musím rezignovat a vzít, co je A zaujala mne v článku věta "co dříve býval standard, je dnes luxus". To je podle mne veliká pravda, a nejen co se týče potravin, ale v podstatě všeho (tím "dřív" nemyslím zrovna totalitní éru, ale spíš ještě předtím).
|
Ananta |
|
(30.8.2010 21:42:18) Mě se hlavně daří někdy z nedosttaku času nebo nálady na cestování skončit v nějaké večerce a pak do sebe nacpu něco nechutného. Naštěstí to není moc často a teď jsem si kvůli tomu pořídila mražák a budu si ty kvalitní potraviny mrazit. Nejde jezdit obden někam do Globusu, u baráku mám jenom Lidl.
|
|
|
susu | •
|
(30.8.2010 19:59:35) Smutné, leč pravdivé. Jsem ráda, že nejsem sama, komu to vadí, aspoň trocha optimismu. Nejhorší je, když ale přijedu k rodičům a oni mi nadšeně sdělují, jak koupili levně to či ono a mají vítězoslavný pocit, jak převezli ty zlé vydřiduchy, kteří prodávají drahé jídlo.
Dokud to lidi budou kupovat, tak to tak zůstane, musíme chtít i něco jiného.
|
Ananta |
|
(30.8.2010 21:51:07) Jednou budem dááál, jednou budem dáál... já (ne)vííím, jen víru mít, doufat a jít... ...
|
Zuzana + kluk04, holčička06 |
|
(30.8.2010 22:27:30) Jo jo, smutná realita. Autor sice pozapomněl, že za socialismu byl velmi omezený výběr, na pitomý maso se stály jednou za týden dvě hodiny fronty, banány byly snad jen o Vánocích, ale dnešní realita bohužel není o moc lepší. Výběr je velký, ale asi tak 1% potravin se dá jíst. Z uzenin kupuju jen šunku exclusiv z Alberta, nám nechutná ani dětská, prostě nic, z masa nějakého králíka, lososa, hovězí bio, ovoce pečlivě vybírám (a klidně ochutnávám kuličky vína, zrovna nedávno mi nějaká slečna v obchodě nadávala, že kradu, a jiná se mě zastávala, málem se tam strhla rvačka….každopádně kradu dál, svědomí mám čisté), dají se vařit italské těstoviny, základní suroviny – smetana apod. – jsou celkem v pořádku, z jogurtů mi připadá méně šizený klasik a holandia (koukala jsem, že už i Activie je samý škrob), dětem se dají vařit obilné kaše… ale je to čím dál větší fuška neotrávit rodinu, to zas bohužel jo, ach jo...
|
|
susu | •
|
(31.8.2010 7:04:00) Víra je na houby, musíme pro to něco dělat.
|
|
|
|
Petra Neomi | •
|
(31.8.2010 2:40:03) No to jsou nářky... mě je čtyřicet a upřímně, nepamantuju žádný extra chleba, ani rohlíky, jen mléko, které kyslo do druhého dne v igelitu, rohlíky špinavé a odpoledne nebyly, kečup, který neměl, stejně jako ty dnešní, s rajčaty nic společného. Dneska se aspoň dá koupit i biokečup, tenkrát ne.Maso v masně pod pultem, nebo bůček, atd.
Upřímně řečeno, pokud si koupím něco za strašně nízkou cenu, je jasné, že to nejspíš bude šmejd,ale másel je te%d v regále x, je snadné koupit to, které není s vodou, je snadné koupit opravdový jogurt, vejce, která aspoň nejsou z klecového chovu, atd. Jsme z Prahy, nikdy jsme nic "domácího" neměli a pamatuju si na vejce s tenkými skořápkami a se skoro bílými žloudky, atd. Imho je to jen další kec oldies goldies.
|
Nea. |
|
(31.8.2010 7:39:45) No já nevím,kec to podle mě není.Taky pamatuju lanšmít,který se dal jíst,dneska by to člověk nedal ani psovi.Pamatuji na 2 kg chléb buď ve tvaru podlouhlém nebo kulatém,který se jedl celý týden a byl výborný. Ačkoliv v masně byly jen 3 druhy salámů,jakýkoliv chutnal výborně.Na cokoliv z té doby si vzpomenu,tak to dneska chutná úplně jinak,protože to s původním výrobkem má pouze shodný název.
|
jak |
|
(31.8.2010 8:28:42) JO, LETOS JSEM navarila marmeladu z 30 kg broskvi. tak aspon mame marmeladu s 80% ovoce. Chleba upecu, testoviny jak tu nekdo psal ujdou. Maso moc radsi ne. Varim treba dnes cocku, ta se snad osidit neda?
|
|
|
Ananta |
|
(31.8.2010 11:41:52) Snadné? 20 let po revoluci abych objížděla pět marketů a v každém sháněla jinou kvalitní potravinu, protože je jich když to přeženu tak 10%? O různě obarvených a navoněných hmotách se tady už napsalo dost. Kvalitu aby člověk pohledal. Pokud jsi nikdy nic domácího neměla, tak chápu, že nevíš jak to chutná, těžko můžeš srovnávat. Mléko kyslo, protože to bylo živé mléko. Nekysne ti to v krabici, protože je to mrtvé, vydrží půl roku a pak zčerná, to si nedám ani do kávy. Ne každý bydlí v Praze kde si zajede na speciální trh koupit zeleninu od biododavatele která voní a má chuť.
|
|
|
|