membri |
|
(15.6.2010 19:35:48) Delam sirup z bezu, chtela bych se zeptat, da se to nejak zakonzervovat kdyz to mam prevarene ale uz studene v lahvich? bez toho abych to znova prevarovala? POradte prosim
|
Martina, 2 kluci |
|
(15.6.2010 19:40:55) Membri, do každé lahve nalij trochu čistého alkoholu, stačí fakt jen trošku. Zaručuju, že se nezkazí. Proč převařuješ šťávu? To taky nedělám a taky se to nekazí.
|
membri |
|
(15.6.2010 19:45:34) no mam takovej recept, ze se to ma zahrat ne primo prevarit.. jakmile jdou bublinky jemne bublinky nahoru tak to vypnout a dat do sklenic..
je jedno jaky alkohol? muze to byt treba i slivovice? nebo co tam davas za alkohol? jak dlouho ti to takhle vydrzi?
|
remus |
|
(15.6.2010 19:48:36) rum, vydrží v pohodě celý rok, stačí opravdu jen na "uzavření" maličko
|
Martina, 2 kluci |
|
(15.6.2010 19:53:04) Záleží, co ti chutná, mě pro mě je rum hodně aromatický, proto dávám co nejčistší alkohol.
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(15.6.2010 19:49:56) Tak to dělám stejně, jak lezou bublinky, jde to do lahví a horké zaleju meruňkovicí, slivovicí, letos to byla vodka, nic jiného nebylo. Dle mě můžeš dodat alkohol i do studeného. Jo a ještě - nevím proč, ale ten alkohol se nemísí s objemem lahve, ani při položení, takže první šťávku z lahve se snažím nedělat tomu nejmenšímu 6letému Vydrží to vždy až do další sklizně - tedy rok.
|
remus |
|
(15.6.2010 19:56:27) já ten vršek šťávy vždycky chrstnu do dřezu, rum má dost cukru, proto se doporučuje na konzervování, jinak já ho nesnáším, takže opravdu šťávu nezalívám tím, co mi chutná, ale na druhou stranu mi voní, taková vosí hnízda
|
Jaanja + Vojtín + Olík |
|
(15.6.2010 22:05:28) Super tip s tím rumem! Díky.
Jinak já jsem lini dávala horký sirup do lahví vypláchnutých těsně před plněním horkou vodou a zakryla jen potravinářskou folií a zavázala gumičkou a taky vydržely celej rok. Letos tam kápnu rum, aspoň se budu těšit na otevírání nový lahve
|
Lassie66 |
|
(16.6.2010 8:59:26)
|
|
|
|
|
|
Lassie66 |
|
(16.6.2010 8:58:06) Martino,můžeš sem, prosím, napsat, jak tu šťávu děláš? Jsem v pokušení to zkusit...
|
Martina, 2 kluci |
|
(16.6.2010 18:54:55) Lassie, převařit a vychladit 3 l vody, nalít do 4litrové nádoby (mám sklenici), nacpat maximum květů bezu, co dokážeš (neoplachovat, nemýt je), zasypat 100g kys. citronové a zakryté nechat v temnu 1-2 dny, 2x denně zamíchat. Pak přecedit do 4l hrnce, vyždímat i květy, přidat 3 kg cukru a dovést těsně k varu (=lezou bublinky), pak přidat šťávu ze 3 citronů. Nalít do lahví (leju trychtýřem přes husté sítko, abych separovala kousíčky citronů, kvítky, příp. letošní úrodu mšic), navrch trochu alkoholu, zavřít a uložit. Pít do příští sklizně
p.s. Nevím, proč se ta voda na začátku musí převařovat, květy jsou taky nehygienické, ale mamka tvrdí, že se MUSÍ, tak se prostě musí
|
Martina, 2 kluci |
|
(16.6.2010 18:58:30) Jo a ještě mamka dává do té vody na začátku trochu kys. sorbové, jako konzervant, mě se to příčí, jde to i bez něj.
|
|
|
|
|
dajmab |
|
(15.6.2010 21:50:11) A co zamrazit?
|
|
|