| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Bílá a přírodní rýže

 Celkem 6 názorů.
 Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 


Téma: Bílá a přírodní rýže 

(13.6.2010 22:23:50)
Dobrý večer. Potřebuji do zítřka zjistit, jaký rozdíl je mezi bílou a přírodní rýží. Musím koupit bílou. Můžete mi poradit, která to je? Tuším, že ta úplně obyčejná v papírovém sáčku, ale nejsem si jistá. Díky
 ikuna 


Re: Bílá a přírodní rýže 

(13.6.2010 22:30:32)
Prirodni, tim asi mysli neloupanou a ta bila bude loupana.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Bílá a přírodní rýže 

(13.6.2010 22:46:13)
Myslím, že extistuje bílá (bělená) rýže a pak je rýže v přírodní barvě - zhruba smetanová. Obě dvě jsou ale loupané. A pak ještě jsou neloupané a pololoupané rýže.
Např. rýže v pytlících existuje právě bílá i ta druhá - je to napsané na obalu.

 Maťa. 


Re: Bílá a přírodní rýže 

(14.6.2010 7:26:15)
Mirka, bílá je tá úplne najlacnejšia a najobyčajnejšia ryža.

 zerat 


Re: Bílá a přírodní rýže 

(14.6.2010 9:10:01)
Přírodní je podle mě tzv. Natural. A bílou se myslí podle mě jak ta nejobyčejnější tak třeba Parboiled... záleží na co tohle potřebuješ ~d~ Třeba na rýžový vývar bych použila tu nejobyčejnější nebo třeba jen sypanou dětskou rýžovou kaši(Hami, Nestlé, Hipp...), čímž si ušetříš hromadu práce ~;)
 KoproFka 


Re: Bílá a přírodní rýže 

(17.9.2010 9:26:53)
Tedy podle mne je parboleid kvalitativně jedna z nejlepších a nejdostupnějších rýží, jakou můžeš doma uvařit.
Narozdíl od klasiky - takové té rýže bílé, buď kulaté, nebo dlouhozrnné, která neobsahuje v podstatě vůbec žádné minerály a vitamíny, neboď její úpravou - loupáním a následným leštěním v rýžových zrnech nic nezbylo.
Spíš se ale ptám, na co ji chceš použít - třeba z parboleidky neuděláš sushi, a myslím, že by i nákyp šel jen špatně - páč prakticky vůbec nelepí, naopak.
Rýži je třeba vybírat podle toho, co se chystáš vařit.

Kdysi jsem koukala na pořad "pod pokličkou" a z toho plyne mé "osvícení".
Od té doby žádnou jinou doma nevařím - už min. 5 let. (je ale fakt, že moje rýžové variace začínají rizotem a končí rýží přílohovou - sladkou nákypovou variantu nemáme rádi a na sushi jsem si ještě netroufla~f~)

Teď ještě, co lze vygooglovat - aha, tak mám pravdu~z~:
Rýže parboiled (někdy označovaná jako vaporizovaná, podle terminologie EU rovněž předpařená) je v poslední době velmi oblíbená. Rýže se upravuje patentovaným technologickým postupem, vyvinutým v USA zhruba před padesáti lety. Jedná se o čtyřfázovou hydrotermickou úpravu zrna, při níž se po namáčení neloupané rýže (paddy) působením vysokotlaké páry „vtlačí“ dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev. Takto opracované zrno se potom zpracovává stejně jako běžné druhy rýže, tzn. loupáním a leštěním, ovšem vitaminy a minerální látky v zrnu zůstávají. Působením zvýšené teploty se mění i struktura škrobu, což se projeví na vařivosti –rýže je velmi kyprá, nelepí se a udržuje si sypkou konzistenci i po delším vaření nebo stání při zvýšené teplotě. Na skus je poněkud pevnější (tužší). Při vaření absorbuje rýže parboiled více vody, což zlepšuje její výtěžnost. Barva syrové parboiled rýže je žlutá, varem však přejde v zářivě bílou. V úpravě parboiled se prodává i rýže natural. Parboiled rýže je z výživového hlediska hodnotnější. Její energetický obsah je jen nepatrně vyšší, ale obsah vitaminů skupiny B, včetně niacinu a kyseliny listové, je v porovnání s běžnou loupanou rýží údajně téměř dvojnásobný. Pokud jde o množství minerálních látek, expertní studie se shodují, že u sodíku a draslíku jsou hodnoty zhruba stejné jako u běžné rýže. Zatímco hořčík a fosfor vykazuje mírné navýšení, obsah vápníku a železa dosahuje oproti klasické loupané rýži téměř dvojnásobku.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.