Majákova |
|
(12.1.2010 13:03:08) Prosím o vaše zkušenosti. Srovnával někdo spotřebu indukční elektrické a plynové desky? Je spotřeba na korunky srovnatelná při dnešních cenách energií nebo je některý z těchto sporáků výrazně levnější, co se týká provozu?
Byla jsem rozhodnutá pro indukci, ale zjistila jsem, že na ni moje nová sada nerezových hrnců od Tescomy nejde použít, tak teď zvažuji, jestli vyhodit nové hrnce a jít do indukce, nebo se na ni vykašlat a pořídit plynový sporák. Zavedení plynu je bezproblémů, teprve stavíme. Kotel bude stejně plynový. Plyn je na pozemku.
|
Elois |
|
(12.1.2010 13:07:59) indukční je úspornější o tom asi nebude pochyb... rozdíl v ceně elektriky a plynu zase není takový...
|
|
Metax |
|
(12.1.2010 13:09:20) Májo, spotřebu jsem nikdy nesrovnávala, ale taky jsem řešila toto dilema. Nakonec jsem se rozhodla pro plyn a to proto, že jednak nemusím měnit hrnce, jsem na něj zvyklá a taky jsem si řekla, že všechny lepší kuchaři (hotely, restaurace....) vaří na plynu - así ví proč. Tak jsem zůstala zaostale při vaření na plynu, ale jsem spokojená.
|
|
Balbína |
|
(12.1.2010 13:12:25) V bytě jsem vařila na plynu. Přestěhovali jsme se do řadovky a tam jsme si pořídili indukční desku. Pořídili jsme si ji od MORY (máme i troubu MORU) a byla k ní i sada hrnců od tefalu. To nám stačilo, navíc fungoval i papiňák od tescomy a 2 starší hrnce, tak jsme koupili jen novou pánvičku. Desku zapojoval muž (má zkoušky a s elektrikou pracuje), fungovala. Hned od začátku ale zlobila. Občas se vypnulo, pípalo a nebylo ovladatelné. Musela jsem vypnout jistič. Bylo bohužel náhodné. Po čase, když jsem desku zapínala, prasklo v ní a rozbila se. MORA relamaci neuznala - prý vzniklo přepětím v síti. Já se v tom nevyznám, muž tvrdí, že to by se rozbili i jiné přístroje a navíc se to stalo zrovna při zapínání. Odvolal se, oni poslali desku na prozkoumání. Vlastně se pořád dohadujeme, je to víc než půl roku. Takže rozhodně nedoporučuju MORU, neznám nikoho, kdo by totiž měl takové problémy. I opravář se vyjádřil, že jiné firmy takové seky nedělají. Jinak indukce je fajn, vaří rychle (voda na knedlíky, těstoviny, na čaj je hned). Na plotýnkách se nic nepřipéká (narozdíl od skokeramiky, kterou máme zapůjčenou teď). Navíc se netvoří mastnota od plynu, která se lepila na troubu, digestoř i dlažky, když jsem měla plyn. Taky se mi na plynu jednou stalo, že mi začal hořet prskající omastek. Ale jinak plyn není špatný, zvlášť když jsi na něj zvylá.
|
|
Lassie66 |
|
(12.1.2010 13:14:12) Máme plyn - hůř se čistí, deska je setřená za pár vteřin, ale u plynu musim pořád sundávat ty plotýnky. Na druhou stranu nejsi závislá na elektřině(výpadky jsou u nás často) - tchýně s tchánem si k nám chodí vařit čaj, když to nejde.
|
Balbína |
|
(12.1.2010 13:25:45) ten plyn všechno zmastí, to je pravda. Teď máme půjčenou sklokeramickou elektrickou (ne indukční) a jsem překvapená, jak se špatně čistí. Když něco vyteče, okamžitě se to připíká, jako na kamnech.
|
|
|
Winky | •
|
(12.1.2010 13:16:08) spočítat spotřebu půjde asi jen orientačně podle údajů u nového zboží - každý přeci vaří jinak a různé věci, asi se to nedá srovnat takhle konkrétně. Navíc v účtu za elektřinu těžko odlišíš co spolkla indukce, co trouba a co svícení a ohřev vody apod. Já mám plyn, indukci bych brala všema 10ti protože má pro mě dvě hlavní výhody - větší čistota (není mřížka, není mastný prach z pálení plynu) a větší bezpečnost (už mi chytla třeba chňapka na sporáku a tak). Bohužel v tomhle baráku není jistič takové kapacity abych mohla mít el. troubu i desku, zato plyn tu je takže jsem o ničem nerozhodovala. Mám sice novou plynovou desku, vestavěnou, nerezovou (nyní po prvním čištění jsem přešla na dezén "kartáčovaný nerez" ) ale pořád má ty dvě hlavní nevýhody uvedené výše. Někomu to ale vadit nemusí, takže to není směrodatné.
|
|
Veru+2 |
|
(12.1.2010 13:22:57) Taky stavíme a šla jsem do plynového sporáku,jsem na něj zvyklá.Nejspíš si budu pořizovat od Fagoru-mají sklokeramickou desku s plynovými hořáky,vypadá to velice hezky
|
Lída. |
|
(12.1.2010 13:32:48) Mám dvě plotýnky indukci a dvě plynové. Vodu apod. vařím na indukci, smažím na plynu. Jsem s tím rozhodnutím spokojená. Už se nám stalo i přerušení dodávky plynu, i elektřiny. Některá jídla se mi lépe vaří na indukci, jiná na plynu, neměnila bych.
|
|
|
Róza |
|
(12.1.2010 13:34:04) Já jsem tedy naprosto spokojená s indukční deskou. Dříve jsme vařili na plynu. Rozdíl vidím v udržování čistoty. Když něco přeteče, prostě to setřu a je to. U plynu se to nikdy nedalo jednoduše vyčistit, zvláčtě z toho žbrdlení. Rychlost varu je u idnukce větší a reakce na změnu má s plynem stejné. Je to jedno z nejlepších rozhodnutí na koupi, které jsme udělali. A také jsme váhali, kvůli pořizovací ceně.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(12.1.2010 18:37:54) Souhlas, napsala bych to stejné. Vařím na indukce čtyři měsíce a už bych neměnila (předtím jsem měla plyn a měla jsem ho ráda). Zvlášť úžasné je jemné štelování výkonu, poprvé se mi daří nechat jídlo třeba jen tak mírně bublat :)
|
|
|
táranka |
|
(12.1.2010 13:39:06) zrovna nedávno jsme pořídili naší 85-ti leté babičce místo plynového dvouvařiče(klasika na malé bomby)indukční dvouvařič.trochu se ho bála a my měli strach že se na něm ve svých letech nenaučí vařit-na plynu vařila celej život.ted si ho nemůže vynachválit.je to nejúspornější způsob vaření,voda na čaj se tam uvaří ještě rychleji jak ve varné konvici a nedochází téměř k žádným tepelným ztrátám.jen mě poněkud zarazilo,že ti nejde nové nádobí od tescomy na indukci.jakej typ máš?zkus,jestli ti na dno hrnců chytne magnet,pokud ano,můžeš je na indukci použít(a to lze i třeba se smaltovaným nádobím-prostě cokoliv na čem se drží magnet)testy indukčních vařičů dělal časopis d-test vloni(2009)na podzim,které je to přesně číslo nevím,musela bych se podívat.mimochodem zrovna desky od mory nedoporučili.jediné co nás trochu překvapilo že nám na dvojvařiči nefungovala jedna malá pánev od tescomy,kupovali jsme novinku přímo na indukci.vyměnili jsme v prodejně pánev za větší průměr a už to funguje normálně
|
|
X E N A |
|
(12.1.2010 13:40:22) Mám skloker. desku a až odejde, zcela určo půjdu do indukce. Nepřipíká, nepálí na omak, bezva údržba.
Plyn se používá v restauracích a hotelích proto, že okamžitě hřeje, otočením vypínače ho vypnete, takže zdroj tepla (na rozdíl od sklokeramiky) je ihned OFF. Pro kuchaře na profesionální vaření, kdy se u něj pohybují celou šichtu, je nejlepší.
Domů ho už nechci ani vidět. Ta údržba a šílená mastnota už teda opravdu néééé.
|
smajlík |
|
(12.1.2010 13:55:28) Taky jsem zvažovala plyn na který jsem byla zvyklá z bytu a indukci - vyhrála indukce.
Já jsem cenu ani neřešila - dle mého to bude cca stejné, jenže ten konfort u indukce prostě ničím nenahradíš. Čistí se skvěle - pokud náhodou něco přeteče stačí přetřít hadříkem, nic se nepřipeče protože není deska horká. Prostě já bych ten konfort za nic nevyměnila. Jinak máme electrolux.
|
|
|
Moncaka |
|
(12.1.2010 14:48:08) Já mám plyn, po indukci sice toužím, ale nikdy ji mít asi nebudu, kvůli spotřebě. Vaření na indukci je čistší. Co se týče ceny my platíme ročně asi 600 Kč za plyn, používáme ho jen na vaření a to mám pocit, že polovinu nebo i víc spolkne paušál za připojení plynu a zbytek je skutečně za spotřebu. Pro tebe jako pro kuchařku doporučuji indukci, manžel ocení spíš plyn, kvůli ceně.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(12.1.2010 18:40:05) :))) Indukce byl manželův nápad, on totiž obvykle liklvidoval ten zaprasený sporák :)
|
Alena K. | •
|
(28.3.2010 18:56:24) Od kterého výrobce plánujete koupit plynovou indukční desku?
|
Jana, 2 kluci | •
|
(11.1.2011 13:36:07) Ahoj,zrovna čtu diskuzi jestli plyn-či indukce. Já jsem tedy pro kombinaci - 2plotny plyn, 2 indukce, v černé barvě se jich vyrábí několik. Ale rádi bysme v bílé barvě tu sklokeramiku kvůli nečistotem, teď máme černou a to je pech... Nevíte někdo, jestli seženeme, jestli se vůbec vyrábí? Díky!!
|
mmo | •
|
(6.2.2012 16:49:58) http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/dotazy-a-odpovedi/co-je-vyhodnejsi-varit-na-plynu-nebo-na-indukcni-desce
|
|
|
|
|
|
|