| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Linecké cukroví

 Celkem 34 názorů.
 helča 


Téma: Linecké cukroví 

(8.12.2009 13:21:27)
delala jsem 3 ruzné recepty na linecké ale ani jedny se mi nepovedly vzdycky se mi to trha nebo lepí,poradíte prosím recept co vam funguje
 Isabellla 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:29:41)
Tak já má zkušenost,že linecké se prostě při vykrajování lepí vždy. Já osobně hodně pomoučňuju. Po upečení jsem ale nikdy neměla problém, vždy bylo super.
 Isabellla 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:31:30)
Ale na tu mouku zase bacha, pokud je jí už vážně moc, je to jen horší a trhá se, těsto musí být vždy studené, né přímo z lednice, ale nesmí mít pokojovou teplotu.
 Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:32:15)
Trošku lepit bude asi vždy .... vyvaluju přes dva igelity - pak ten horní sundám a vykrávám na tom spodním igelitu - je to lepší než pořád posypávat - protože tím se mění konzistence těsta. Taky je dobré dát těsto aspon na půl hodiny hodinu do lednice ...
 zerat 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:33:58)
Já už tuším 3. rok peču tzv. "Linecké koláčky" z časopisu Gurmán. Mám s recepty z tohoto časáku nejlepší zkušenosti.
140g změklého másla(nebo Hery)
210g hl. mouky 00
70 g moučkového cukru
2 žloutky
1 balíček vanilk. cukru (pravé vanilky)
nastrouhanou kůru z půlky citronu
rybízovou marmeládu.
1. máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mouku, vanilk.cukr, citronovou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Na několik hodin dát odležet v chladu.
2. Na válu posypaném moukou uválejte těsto na tenký plát (2-3 mm silný). Formičkami vykrajujte tvary. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte cca 10 minut při teplotě 200°C (v horkovzdušné cca 8 minut při 180°C).
Mám silikonový vál, podsypávám a taky se trhá, ale vykrojené tvary příp. podebírám příbor. nožem a jde to~R^, ale je to proto, že ho rozvaluju většinou v ne moc ztuhlém stavu -vyhovuje mi to tak víc ~;) Nicméně chuťově je fakt bezkonkurenční a jak jsem psala v jiném tématu,- tohle mi ve velkém láduje i manžel, který linecké nerad ~;)
 Del 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:38:06)
mám stejný recept od mamky už 10 let a je to ten nejlepší,který jsem kdy zkoušela.

Možná když se ti lepí těsto - tak ho máš moc rozměklé, já teda vyndám z ledničky a hned válím, podmoučím a vykrajuji ...
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:43:12)
Zerat, koukám že máme stejný recept~y~
 zerat 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:47:35)
Tož hlavně, že chutná, ne? ~t~~R^ Já si recepty z hlavy nepamatuju nepekla-li jsem ho před chvilkou. Takže když kouknu na recept tady na netu, tak nevím, jestli mám úplně stejný nebo ne ~f~
Kažodpádně je fakt bezkonkurenční a opravdu doporučuju vanilkový cukr s pravou vanilkou!
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 17:15:41)
já mám v cukřence cukr a kus vanil. lusku~b~
 Inka 
  • 

Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:37:43)
Od tý doby co mám silikonový vál se nelepí nic. Doporučuju.
 zerat 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:48:51)
No já mám taky silikonový ale jelikož to těsto zpracovávám většinou víc rozměklé (úmysl), tak se jakoby přichytává ale není to stejné jako u dřevěného válu - ten už bych nechtěla ani za nic ~;)
 Inka 
  • 

Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:02:26)
A váleček mám takový stříbřitý, taky nepřilepovací, takže podsypávám opravdu vyjímečně.
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:41:59)
já dělám 21dkg hl.mouky, 14kdg másla, 7dkg cukru, 1 vanil. cukr, 1-2 žloutky, citr.kůra
a nepodsypávám vál ~w~

ale hladká mouka je letos nějaká divná~e~ spíš vypadá jak polohrubá~q~
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:58:32)
Jo jo, přesně tento recept máme taky. Poměr 1:2:3 :-).
Já udělám těsto, nechám do druhého dne a je to jediné těsto, které si vyvaluji a vykrajuji sama - děti se s tím vždycky hodně piplaly a tohle se musí zpracovat fofrem, než moc povolí.
Takže vyndám z lednice, rozkrojím na 4 dílky, tři vrátím do lednice, tu jednu čtvrtinu vyválím (snažím se rovnoměně, tak na sílu 2 - 3 mm), vykrajuji tvary co nejvíc u sebe, aby byl minimální odpad, peču na peč. papíru a na přenesení vykrájených tvarů používám malířskou (nebo natěračskou?) špachtli, kterou jsem si kdysi koupila JEN DO KUCHYNĚ.
Zbytky z první čtvrtina ukoulím do kuličky, dám ji do lednice a zpracuji 2., třetí a čtvrtou část. Zbytky ale nepřidávám, vždy je dám do lednice, takže tam mám závěrem jen ty 4 zbytky a ty zpracuji pak zase naráz - je toho asi tak stejně, jako ty původní čtvrtinky.... Tím zajistím, že se těsto nepřevaluje několikrát dokola a nezapracovává se do něho víc a více mouky.
Když zpracuji tu pátou - zbytkovou - dávku, vždycky se něco ještě "prokrájí", takže je zbytek ze zbytků. Pokud jsem moc podsypávyla a je ta hromádka už moc moučná, není tak hedvábná na dotek a tak, vezmu trošku másla - asi půl malé lžičky - a propracuji ji do těsta (abych vyrovnala podíl tuku a mouky) a ještě nechám utuhnout v lednici. A pak už udělám obdélníkové tvary (tedy těsně jeden k druhému), aby nevznikly zbytky.... Dělám obdélníčky cca 2x3 cm a do půlky tvarů vypíchám "karetní" znaky a pak lepím k sobě "kartičky". Srce a káry malinovou, piky a kříže borůvkovou marmeládou :-)
Z lineckého těsta dělám několikero cukroví... Dvoubarevné, slepované a sypané mandlemi.... a ty karty - ale ty zrovna na obrázku nejsou :-)

Simča
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:01:07)
Hmm, soudruzei z NDR někde udělali chybu........~o~

Zkusím ještě jednou... naposledy...

 Inka 
  • 

Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:03:04)
Pěkný! Jak se dělá to kostkatý?
 Simča, dcery *1988 a 1997 


"kostkaté" linecké cukroví 

(8.12.2009 23:18:16)
Inko, asi mne zabiješ..... je to totiž děsná piplačka... Takže:

1) uděláš těsto, rozdlíš na 2 půlky a do jedné přidáš půl lžičky másla a 2 lžíce kakaa... (aby bylo pěkně tmavý a přitom nebylo sušší, než to světlé, že...)

2) připravíš si 2 místa na vyvalování, jedno pro světlé, druhé pro tmavé

3) připravíš si do hrnku rozšlehané vejíčko se lžící vody na "lepení" těst k sobě

4) rozválíš obě těsta cca 3 mm silně a vyřízneš z každého 3 obdélníky 2cm x 10 (nebo i delší)

5) světlý obdélník potřeš tenince vajíčkem, přiložíš tmavý, potřeš a dáš světlý a tak dále, až slepíš pruhovaný hranolek o 6 patrech

6) zabalíš do fólie a šupneš do lednice - chce to tak hodinu, zatím můžeš péci něco méně pracného :-)

7) vybalíš hranolek a položíš ho tak, aby pruhy šly vodorově (tak, jak jsi to lepila na sebe) a SVISLE ho PO DÉLCE nakrájíš na proužky (pokud máš hranolek moc dlouhý je lépe ho nejprve rozkrojit na cca 5 cm dlouhé kousky, lépe se s tím pracuje.)

8 )Vzniknou ti pruhované proužy a ty začneš skládat na sebe tak, že první položíš, potřeš vajíčkem, druhý OTOČÍŠ tak, aby na světlý pruh přišel tmavý a obráceně a pak přilepíš a pokračuješ do slepení všech pruhů.

9) vzniklé, teď již na řezu kostkaté hranoly OPĚT zabalíš a uložíš do lednice (a jdeš si dát frťana a slibuješ si, že tuhle hovadinu už nikdy dělat nebudeš!!!!)

10) po hodině pustíš troubu, vyndáš hranolky a nakrájíš je OPĚT SVISLE, ale tentokrát ne po délce, ale asi jako salám...

11) rozložíš na pečící papír, povrchu potřeš vajíčkem a upečeš. Má to jedinou výhodu - po upečneí se s tím už nemusíá NIC dělat (konec konců jsi se s tím před pečením nacrcala dost, že :-) )

Přeji pevné nervy
Simča
 Ningit 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 13:45:53)
V naší rodině se už léta letoucí peče podle osvědčeného receptu babičky, s těstem se výborně pracuje, nelepí se a na vále se podsypává jen maličko. Chuťově je skvělé, můžu jenom doporučit.

42 dkg hladké mouky (00 extra)
25 dkg dobrého másla
15 dkg moučkového cukru
3 žloutky (když jsou z domácích vajíček, tím lépe)
trošku citronové šťávy, trošku mleté vanilky (nemusí být)
Máslo nakrájíme na malé kousky, suroviny dáme na vál a RYCHLE (do 3 minut) zpracujeme na hladké těsto. Dáme přes noc do ledničky odpočinout, zabalené do mikrotenového sáčku. Druhý den vyvalujeme na tloušťku cca 2-3 mm a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v dobře vyhřáté troubě (190 stupňů) dorůžova. Slepujeme aspoň týden před Vánoci buď pikantní zavařeninou (letos chci vyzkoušet domácí zavařeninu z planých špendlíků, je krásně sytě červená a trochu ostřejší), nebo Nutellou (má to zase jinou chuť, taky výbornou).
Osvědčilo se mi skladování v papírových krabicích vyložených alobalem (nejlépe v chladné špajzce, ne v ledničce).
 **Ivana** 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:05:06)
ningit taky mam stejny recept
jenom tuku mam 28 deka
a cukru 14 deka :-)
ake kdyz to delam tak zaokrouhluju :-)

ja spis resim ze budu delat variace - klasicky slepovany marmoskou
a pak bych chtela uelat nejaky kolecka polomaceny v sokolade a s mandlickou - ale nevim cim to slepit - nejaky tip na krem?
 Ningit 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:47:52)
Tak u nás doma všem chutná takováhle náplň:

20 dkg másla - rozehřát
20 dkg moučkového cukru (může být i méně)
10 dkg jemné kokosové moučky (pozor, aby to nebyla ta hrubší)
10 dkg rozinek umletých na masovém mlýnku
Všechno se smíchá a po částečném zchladnutí se přidá 1 dl rumu. Pokud se zdá moc husté, může se přidat ještě rum nebo příp. kondenzované mléko.

Tahle náplň je dobrá třeba i na slepování perníkových srdíček, které se pak shora polejou čokoládovou polevou. Díky rumu se tím pečivo krásně provoní.

Jiná náplň, která nám chutná - kávový krém.

Uvařit hodně hustý pudink ze 400 ml mléka + 2 vanilkových pudinků. Nechat vychladnout (semtam zamíchat). Změklé máslo (250 g) vyšlehat s medem nebo cukrem podle chuti, postupně přidávat pudink a vyšlehat krém. Nakonec podle chuti přidat jemně mletou zrnkovou kávu (je lepší než instantní.
 Anadar 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:04:10)
Poměr mouka :tuk : cukr má být 3:2:1,cukru stačí míň.1 žloutek,vanilka,citronová kůra.
Těsto uplácat rychle a nechat odpočinout.Já si obvykle všchny těsta lineckého typu zadělám najednou o víkendu a v týdnu postupně peču,protože se se samotným pečením neudělá takový čurbes jako se zaděláváním.
Lepší podsypat víc,než roztrhané tvary.
Hlavně musí těsto zůstat z lednice mírně studené,jak dojde na pokojovou teplotu,tak už je moc měkké a nedá se s ním pracovat.
Ještě jeden tip:vykrajovátka pomoučnit.Když jsou moc členitá,tak malé plošky těsta uvíznou ve vykrajovátku a utrhnou se.Mám připravenou malou hromádku mouky vedle těsta a před každým vykrojením si v ní řeznou stranu "namočím".
 Markéta, 2 kluci 
  • 

Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:11:33)
Holky na linecké je jediný správy recept a to ten, co píšou maminy přede mnou, poměr 2:3:1 (máslo, mouka, cukr), jen každá mouka jinak saje a každý tuk se trošku jinak chová, chce to zkoušet a mít trpělivost, tak ať se daří :o).
 Eowyn+děti 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:15:15)
já většinou zápolím s uskladněním

do čeho ukládáte?

Já prošla od Tupperware krabic k papírovým, pak ještě k papírovým s jablkem a v igelitu, ale prostě mi nějak nenavlhne.

Mám stejný recept jako máma a tchýně a ony to mají vlhké.

Tchýně to má v Tupperware krabici, máma v papírové a tu v igelitu.

Nechápu, něco dělám blbě~d~
 Markéta, 2 kluci 
  • 

Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:16:27)
A kam ho potom dáváš? Já do garáže v papírové krabici a vždycky bylo v pohodě.
 Eowyn+děti 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:19:54)
no, dřív na balkon, ted jsme v půdním bytě, tak ho dávám do studené chodby

ale ani na tom balkoně, to nebývalo ono~;((
 zerat 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:32:06)
Já je dávám buď do klik klak nádob - vzduchotěsně uzavřu a do lednice a nebo do krabice vyložené igelitovými sáčky a do lednice - v obojím krásně zvlhne. Dáváš dost marmelády a s dostatečným časovým předstihem, aby se stihlo naležet?
 Eowyn+děti 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:54:05)
no, peču ho začátkem prosince, je to pozdě?
 zerat 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 15:03:42)
To by nemělo být pozdě. Jak už jsem psala- min. týden by se mělo rozležívat s marmeládou a nedáš-li jí tam opravdu hoodně málo, tak ten týden by měl být akorát. Já budu další dávku dělat buď tento týden nebo příští a počítám, že do Vánoc bude fantastické jako vždycky ~;)
 hbf 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:16:06)
Já dělám linecká takto:
2 kámoši, 3 kg prasete, 3 basy piva.
Pak samozřejmě těsto, vál, váleček, nějaké jednoduché vykrajovátko, trouba ...
Jestli se nám to lepilo nebo trhalo, to si nevzpomínám, ale na kvalitu cukroví si nikdo nenaříkal.
 Bibia 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:33:28)
V Bille koupím těsto na linecké. Mají vanilkové, ořechové, kokosové a čokoládové. Klasicky upeču a všichni se olizují a chtějí recept na těsto. Vždycky se omluvím, že je to rodinné tajemství... tak asi tak :-)
 Horama 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 14:55:16)
50 dkg hladké mouky
30 dkg tuku (nejlépe cukrářská Lukana)
2 žloutky
20 dkg cukru moučky

péct na 125°C cca 12 minut (resp. jakmile přestanou vonět, musí ven)
 Horama 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 15:11:01)
Jo, pozor, je to dvojdávka - dělali jsme pro megarodinu. Pro menší rodinky dělit dvěma.
 IvanaJ 


Re: linecké cukroví 

(8.12.2009 17:47:50)
já mám osvědčené těsto toto:

28 dkg másla
1 celé vejce
vanilkový cukr
prášek do pečiva
20 dkg cukru
1/2 kg hladné mouky

dát vypracovat do pekárny potom přes noc do mikrotenáku uležet do lednice a druhý den na pomoučené lince rozválet a vykrajovat ( mám linku pod oknem a tak není nic lepšího než si na to pootevřít okno a tak to je pořád takové pevné a nelepí se ) potom to dám na plech na kterém je pečící papír bez toho už péct neumím.

no a nakonec slepit. dělala jsem je minulý út a ve středu byly krásně vláčný,že se sliny sbíhaly. ukládám je do mikrotenáku do skříně v obyváku. jinak jsem je ukládala i do krabic a do lednice, jen letos jsem zvolila nejrychlejší řešení a je asi nejlepší.~R^
 Pája (Vojtíšek 09+Honza11) 


Re: Linecké cukroví 

(10.12.2009 19:44:28)
Já teda válím mezi dvěmi sáčky a s tím sáčkem to otáčím - jde to fajn. A Jinak linecké vždy dělat z másla!~b~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.