| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Poleva na perníčky

 Celkem 16 názorů.
 denysek 


Téma: Poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:27:28)
Holky jakou polevu dávate??
A čím je barvíte??kde se to dá koupit??
děkuji
 ..maya.. 


Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:30:13)
bílkovou s cukrem moučkou-jeden bílek a 14-20dkg cukru moučky...a barví se potravinářským barvivem, a nebo jde cukr s citronem, ale nemám zkušenosti...
 xypetulka 


Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:31:45)
Smíchám mouč.cukr,bílek a trochu citr.šťávy.Míchám dohladka a můžeš přidat cukr,nebo štávu,aby to mělo správnou hustotu.pak to dám do sáčku...nejlépe igelitový,ale pevný a ustřihnu malinký růžek....jde to krásně.Dá se to i barvit potravinářským barvivem,ale já preferuji klasiku...~z~Petra.
 zerat 


Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:38:11)
200g moučkového cukru 3x prosátého, 1 bílek, přecezená citronová šťávy(pár kapek- já mám ráda sladkokyselou chuť plevy, tak dávám víc- dle chuti a dohušťuju příp. cukrem) a 1 lžička Solamylu.
Na vánoční perníčky polevu nebarvím ~;)
 Winky 
  • 

Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:41:51)
Dávám 1 bílek, do hrnečku si odměřím ca 15dkg cukru moučka. Oboje má být prosáté, tak já teda bílek sítkem neproháním, jen cukr prosívám aby byl nakypřený a nehrudkový. Pak si ještě někam do kelímku vymačkám trochu šťávy z citronu, ca 1-2 lžičky, taky procedím aby tam nebyly ty kousky dužiny. Šlehám bílek, přisypávám postupně cukr, pak trošku - stačí málo - té citr.šťávy, prý to s tím totiž líp chytá na ty perníčky. Ale když se jí dá moc tak ta poleva se roztejká. No a šlehám jako blázen, dokud není poleva tuhá tak že dělá špičky když vyndám metličku (mám tyčový el. mixér se šlehací metlou). Dělala jsem letos i zelenou, potravinářskou barvu jsem koupila v drogerii, měli ji i v cukrárně. Sice tam píšou jak ten prťavý pytlíček (asi za 8,-Kč) stačí na 6 kg hmoty (používá se na barvení marcipánu), ale já ho dala snad půlku na ten jeden bílek aby barva byla trochu sytá a ne vyblitá. Smíchala jsem to s tou citr.šťávou a přikapávala při šlehání.
Zdobím kornoutem, koupila jsem v domácích potřebách - igelitový s malinkou plastovou trubičkou na konci, dělá docela slušně tenkou linku, i když na profesionální úrovni to není (ovšem nejspíš nemůžu vinit ten kornout). Stály mě asi 50kč 3 kornoutky, vloni jsem dorazila všechny tři na jednu várku perníčků (praskaly a ucpávaly se), letos jsem vystačila s jedním na dvě dávky :-)
Tak hod ně zdaru
 denysek 


Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:49:03)
super!!!!!!!!!§
Děkuji moooc~x~~x~
 Winky 
  • 

Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:53:42)
jo a jestli ti zbyde ta potravinářská barva, na Velikonoce jako když najdeš, dají se tím obarvit i vejce :-)
 Snapeová 


Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 21:46:39)
Dá se i koupit, ale osobně bych postupovala podle receptů níže :-)
U nás ji mají v Albertu. Vypadá to jako tuba se zubní pastou s nástavcem. Stojí tuším 44,- Kč ale myslím, že domácí je domácí :_)
 Peggy* 


Re: poleva na perníčky 

(7.12.2009 22:25:32)
Tak já letos prvně taky koupila to z Alberta, teda z Alberta ... oni to asi prodávají i jinde, je to obyč. Dr. Oetket, konečně vypadají perníčky k světu, ale ty 4 tubičky mi nevystačili ani na jedná dávku perníčků :-(
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Poleva na perníčky 

(7.12.2009 22:53:29)
Já bych měla takovou malou připomínku, že poleva na perníčky se nemá šlehat (zapracuje e tam moc vzduchu a poleva je pórovatá a rychle po uschnutí opadává), ale třít. Jinak to co tu už v diskusi padlo - prosátý cukr + bílek + troch přecezené citr. šťávy + 1 lžíce Solamylu (na dávku z jidnoho bílku). Barvy používám gelové (koupené v cukrářským spc. krámu), ale lze i sypké barvy z drogerky či obyčejných potravin. Zdobíme buď velikou injekční stříkačkou (to víte, manžel vetík, tak co je doma po ruce :-) ) a nebo těmi sáčky z dom. potřeb. A když není a ni to, ani ono, tak se dá malovat špejlí - kapičkový vzorek (namočit-otřít, namočít-otřít a tak dále - tak, jako když se o velikoncích zdobí vajíčka voskem... Z těch kapiček se skládá vzorek...).
Simča
 zerat 


Re: Poleva na perníčky 

(8.12.2009 6:38:00)
1 lžíce Solamylu mi přijde moc. Já dávám na 1 bílek 1 lžičku a zdobí se s tím parádně. No a citronové šťávy dávám fakt víc než 1 či 2 kapky a s roztékáním fakt nemám problém ~;) Jo a je pravda, jak už tu zaznělo - určitě nešlehat ručním el. šlehačem - já třu vidličkou a ne nijak dlouho. Jak začne hmota z vidličky "těžce" zkapávat, tak zkusím a vesměs to klapne a je hotovo ~;)
A opravdu se neroztéká :-)
 zerat 


Re: Poleva na perníčky 

(8.12.2009 6:46:21)
důkaz, že se neroztéká :-) Nemám samostatnou fotečku dekoračních perníčků, takže i s chaloupkou ~;)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Poleva na perníčky 

(8.12.2009 8:36:14)
zerat - abych pravdu řekla, včera jsem nejprve napsala "1 lžička Solamylu", ale pak mi to přišlo málo..... a tak jsem to přepsala na lžíci... potíž bude v tom, že nikdy nedělám polevu jen z 1 bílku a cukr i Solamyl dávám metodou "přiměřeně, přiměřeně.....". Takže pro ty, co to chtějí odměřit - ano, lžíce je asi moc (a lžička je asi málo ~t~ ~t~ ~t~
Jinak chlaoupka mooooooc pěkná! Musím se taky poprsit :-)
 zerat 


Re: Poleva na perníčky 

(8.12.2009 8:57:09)
Simčo, ~R^ jj člověk tu polevu ladí za pochodu. Ono i záleží na velkosti vejce (množství bílku)...
 Dalibor, 30 
  • 

Re: Poleva na perníčky 

(18.12.2009 14:14:43)
Typicky ženské odpovědi, ó bóže... :)) místy to zní jako byste psaly: kiš kiš, mě to prostě jde ani nevím jak.. Není to žádná magie ani nejasná alchymie, kterou zvládne jen ta pravá, se svým tajným know-how.. neexistují ani různé recepty, jednoduše když se nebudete řídit fyzikou tak to nebude fungovat. ale ono je to extrémně jednoduché :D - jednoduše vezmu 1 bílek, počítám že na něj bude třeba nejméně 100 gramů moučkového cukru, ale to jen pro orientaci, ve skutečnosti gramáž znát ani nemusím. Cukr prostě do toho bílku přidávám, dokud není dostatečně tuhý, nasycený - dělá špičky a drží. Toť vše. Toť opravdu vše!! O solamylu jsem v životě neslyšel. A citron - ten dávám na chuť, tolik kolik chci, raději více, aby to bylo na chuti poznat a nebylo to mdlé. Pokud byste to dělali jinak, komplikovaně, podle výše zmíněných receptů, může se vám stát, že bude poleva poloprůhledná, roztékavá a kdo ví co ještě.. na některých fotkách je to vidět:( Stejný princip - přidávat dokud to není dost tuhé - platí i u pusinek. Asi 20 let jsem se trápil, proč se mi nikdy nepodaří.. až jsem přišel na to, že se musím vykašlat na recepty, a to z vysoka, protože tam je zapotřebí mnohem víc cukru než se tvrdí..a taky bohatě postačí sypat a sypat, dokud to není nasycené, dost tuhé..toť celý recept. Rázem jsem měl mistrovsky dokonalé pusinky jako od studovaného kuchaře. Holt je to cukr a těžko uděláme cukrovou polevu nebo pusinku bez cukru...zbytečné se obelhávat.
 Líza 


Re: Poleva na perníčky 

(19.12.2009 6:43:32)
LOL, zato ty jsi zcetla netypicky a nemužsky vůbec nenapsal, že ty to víš ze všech nejlíp, protože kiš kiš, ty jsi nejchytřejší a místo receptu (jako ty slepice) umíš použít fyziku ~t~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.