ja a mimi |
|
(4.12.2009 17:57:14) Poraditě??
Pečené i nepečene
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:00:47) Něco bych napsala, ale levně to asi nebude. Cukroví se ošidit nedá. Radši ho udělat míň.
|
Leňula, Andělka a Emilka |
|
(4.12.2009 18:03:30) Od maminky - pro mě je to rychle, zadarmo, rychle a hlavně bez práce
|
bublinka.m |
|
(4.12.2009 18:32:00) Ja byt v cr, tak si jen nadiktuju co chci a jeste by mi to v krabicich privezli no ale jelikoz tam nejsem tak si musim napect sama. Ale aspon bude nejaka zabava
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:38:39) bublinko... v čr, pokud to nejsou kamarádky - nebo ověřený dodavatel, koupíš v pekárně to, co vloni babí. No dekorativně hezké, poživatelné asi jako to háčkované ))
|
bublinka.m |
|
(4.12.2009 18:56:14) FFFFujjj v obchode bych vanocni cukrovy nekoupila- to je jen to cajovy... to ja bych si to objednala u maminky ta by to napekla a jeste dovezla mman
|
|
|
|
|
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:05:57) no nemyslela jsem zas za 20 korun tak v normě kolem 200kč
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:06:44) na kilo??? nebo všechno?
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:08:57) na jeden recept
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:09:55) Do 200 na jeden recept se vejdeš u všeho, pokud toho nechceš dělat 10 kilo.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:11:49) tak to nepitvej a napiš recept
|
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:11:49) tak to nepitvej a napiš recept
|
|
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:11:40) jemine, to ti pošlu všechny.
Si vezmi, co stojí jedno máslo, kilo mouky a cukr ) víc v základu nepotřebuješ, občas vejce, občas mléko ))
a pak už jen ty marmelády, čokoládu... a tak.
|
|
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:09:20) Do 200 Kč všechno? Kolik druhů? Já dělám hodně druhů, ale z malých dávek - nikdo to moc nejí. Tak max. 30 dkg mouky na jedno těsto. Vejdu se při cca 15 - 20 druzích do 1000, odhadem. Možná o maličko víc, některé ingedience jsou drahé, třeba marcipánová hmota.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:10:44) neeee!! chci jen 2-3 druhy a každy do 200kč
15 druhu??tyyyy jo klobouk dolu
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:12:08) p.s. ořechy máš nebo kupuješ?
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:13:05) no něco malo tady najdu ale raději bez ořechu jsou drahe
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:14:43) Lískáče jsou levný, dneska jsem koupila v Tescu pytlík za 14 korun, dva mi na rohlíčky stačej. Což mi připomíná, že je musím jít spařit a oškrábat.
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:15:59) Taky dělám rohlíčky nejraději z lískáčů. Někdy je mají i pod deset korun. Nespařuju je a neloupám, jsem líná lemra. Rohlíčky jsou stejně výborné.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:17:58) Normálně bych namíchala vlašáky s lískáčema, ale letos mi nikdo vlašáky nedal, k matce se dostanu až příští tejden a tady v nejbližším Tescu loupaný nemaj. Pár mi jich zbylo od loňska, ale ty budou tutově žluklý. Udělám první várku jen z lískáčů, rohlíčky chlap nejspíš sežere, ty má rád, a druhý až na poslední chvíli s vlašákama.
|
tinas |
|
(4.12.2009 18:19:34) Monty,příští týden razím do Drážďan nechceš tam něco koupit?
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:22:38) tinas, zdobení mi zbylo od loňska hodně, snad jenom kdybys náhodou narazila na dekorace kávová zrna (v balíčku) nebo takové čokoládové lístečky, krásně to vypadá a u nás jsem to ještě neviděla. Barvičky na perníky mám a sypací ozdobičky taky, tak kdyby ti ta kávová a čokoládová zdobítka zavadila o klobouk... vyrábí to firma SCHWARTAU. Dík že sis vzpoměla.
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:25:46) To je zajímavý, právě tyto lístečky a kávová zrna od Schwartau jsem kupovala Monty u nás v sámošce u kostela loni. Ale všechny jsem použila.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:27:17) Taky jsem je použila, akorát jsem se s nima vláčela z Mnichova. Letos se do Německa už nedostanu a v Praze jsem na to nenarazila... nemám moc čas lítat po krámech a hledat, v Německu jdu najisto.
|
|
aachje skunk a tři holky |
|
(4.12.2009 18:27:40) ty lístečky a kávová zrna mají v kauflandu!!
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:28:48) achje, fakt??? Tak to schválně zkusím, Kaufland mám kousek. Ale když si představím těch lidí co tam bude o víkendu...
|
|
|
|
tinas |
|
(4.12.2009 18:32:02) Ok mrknu se,kdyby sis na něco vzpomněla hoď mi to do emailu nebo na mobil. Nejspíš pojedu 11 takže máš ještě čas popřemýšlet.
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:20:44) Mně se to zdá z mandlí moc tvrdý a z vlašských ořechů moc měkký. Teda ty rohlíčky. Ale vlašáky mám, dokonce naloupaný, v lednici dvě zavařovačky, od taťky. Udělám z nich asi úly.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(4.12.2009 18:24:14) fantastický pracny,dělala jsem je už minulý víkend a už jsou sežraný
310gr polohr.mouky,240gr,hery,160gr cukr moučka,120gr mletých ořechů,kakao,citr.kůra,mletá skořice a hřebíček Postup:vše smíchat,hodinu odpočinout v lednici,nacpat do vymazaných formiček a péct 20 minut na 150.
|
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:25:32) já míchám.... vanilkový rohlíky. Půl vlašák, půl lískáč... p.s. spařuju a loupu, vlašáky - logicky ne. Lískáče je lepší ještě lehce opražit, víc voní.
|
|
Balbína |
|
(4.12.2009 21:38:58) tip na vlašáky, dobře se uchovávají v mrazáku (vyloupané). Klidně dva roky, jsou pořád moc dobré. letos ale nemám nic.
|
zerat |
|
(4.12.2009 21:58:20) jj tohle praktikují maminka i tchýňka. Já letos dostala půl kilo z mražáku a užívám si po šesti letech, - šest let jsme je nepoužívali, protože dcera je nemohla- letos jsme 3 na 1, tak jsem vlašáky zařadila a pro dceru vše peču z mandlí, které jí nevadí
|
|
|
|
|
|
stará Marie |
|
(4.12.2009 18:21:53) Lískýče spařit a oškrábat?!? Monty ty jsi fakt masochistka
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:23:37) Masochistka? Spíš pedant a hračička. Chci mít tyhle věci dokonalý, když už se do toho pustím.
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:29:49) Monty... a nebo máš zaměstnání, kde ty výsledky jsou složitý co?
Tohle důvěrně znám, pekla jsem 20 druhů a zdobila tak, že z toho vypadlo skoro 2 x tolik )
Předloni jsme s kamarádkou pekly, že to zkorigujeme ) ve výsledku jsme napočítaly - včetně pracen - půl kakao, půl světlých atd... pak už to jsou jen obměny 32 ) nepečený taky, ale pak ještě přišel táta.... že rumový kuličky a vosičky ...
letos pojedeme výměnu, já začínám zítra, dohodly jsme se do 10-ti ) chachá, pak mne rajbne blbá a budu zdobit a kámoška dělá to co já, je jasný, že ubydou tak 3-4 druhy) To je prostě tvůrčí proces a rychlým sežráním královsky oceněný ))
|
aachje skunk a tři holky |
|
(4.12.2009 18:31:14) se tam monty prosmejkni a běž bez vozíku,u kasy tě pustěj
|
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:32:29) a jinak vanilkový rohlíčky, jen zadek namočenej v čokoládě se počítaj jako 3 druhy, když je tam bílá, tmavá a pak jsou klasický obalený, že jo??? )) jak trháme ty rekordy ))
hlavně, když se sní. Nejhorší je manžel, ... "ty jsou skvělý", ale bude jich málo. Vloni vanilkáče ze 3 dávek - u nás je dávka kilo, na konci jsem ledna našla malou krabičku, tak 250 g mouky... NIKDY VÍCE. Vím, že se mrazí, ale v létě vanilkovej rohlík nějak není ono.
ať se to raději sní.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(4.12.2009 18:34:05) ženy a nemáte osvědčenej recept na takovou tu německou štolu s marcipánem??
|
tinas |
|
(4.12.2009 18:45:57) Na štolu si zajeď do Německa. Před 14-ti dny jsem jela přes Německo a kousek jsem si tam v pekárně koupila. Moc jsem jí neměla,protože mi jí snědl manžel,ale to co jsem měla bylo fakt mňaminka. Takovou jsem u nás nikdy nekoupila.
|
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:35:03) Tak to já ani nešvindluju, jediný těsto, který používám víckrát na několik druhů je linecký...
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:37:38) jo, tak my bestie švindlujem, jenomže linecký, když se tam přidá smetana a ubere něco jiného, není linecký atd...
ale na zdobení těžce, když slepím rohlíčky - linecký - běžně z tvořítka a jen namáčený v čokoládě... marmoškou, prostě další druh ))
p.s. jinak mám v repertoáru i dia recepty, pár kousků se sádlem..., dokonce i z ovesných vloček a mrkvový, ale nějak nezaujalo.
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:39:48) Ty jsou boží, ale nemůžu je doma dělat, manžel když zjistil, že je v tom sádlo, tak málem vrhnul, on je v tomto trochu praštěnej.
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:40:20) Tak já mám od loňska v repertoáru kokosový cukroví z kokosový marmelády, protože jsem ji objevila na dovolený. Letos ho zkusím vylepšit ještě o kokosový mlíko, měli ho v Tescu v akci.
|
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(4.12.2009 18:43:54) Lískáče nemusíš spařit a oškrábat, stačí dát na plech na papír na chvíli do trouby. Pak vysypat do utěrky a trochu mnout, ty šlupky opadají. Dělala jsem to letos poprvé a fakt to funguje.
|
tinas |
|
(4.12.2009 18:48:12) A není jednodušší si ty lískáče koupit rovnou namletý? Nebo spařený mandle? :-D Já to letos fakt flákám. Udělám tak 6-7 druhů pečeného a 3-4 nepečené druhy a končím. Fakt mě to letos nebaví. Nejlepší cukroví je stejně dát na stůl nadobu na čokoládové fondue,nakrájet ovoce,rozdat píchátka a hodovat. :-D
Ježiši,jak tu píšu o tom cukroví dostala jsem chuť na grog,ale musím ještě za hodinu sednout za volant,tak nic nebude.:-(
|
|
Inka | •
|
(4.12.2009 18:49:12) Tak pro příště, fakt z toho ta šlupka odpadne sama.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:50:23) to je debata teda a recepty nikde
|
|
|
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(4.12.2009 18:22:32) u nás rohlíčky s vlašákama a druhá várka s mandlema
|
boží žena |
|
(4.12.2009 18:27:44) rohlíčky s vlašákama sem nejdřív blbě četla rohliky s vlašákem, to bych si dala radši
|
boží žena |
|
(4.12.2009 18:28:26) já teda nepeču, není o to zatím zájem
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:30:13) Vždycky jsem pekla pro babičku. Měla z toho pokaždé obrovskou radost. Loni umřela a už mě to tak nebaví.
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:35:35) jani, to chápu. Podobně jsem to vnímala u jednoho báječnýho dědy. Ale našla jsem výborné strávníky v manželech kamarádek... - my praktikujeme ty směny, v babičce, co to prý nesmí, ale aby měla "pro holky, když přijdou" a světe div se, v sousedovi, co má manželku kuchařku... a ona peče úžasně, to se musí ochutnat a vidět a nebo mi ON CHCE UDĚLAT radost, nebo od sousedů víc chutná, vždycky mně rozesměje... předložit své výtvory vedle jejích, to chce odvahu.
NO, V ZÁKLADU JE RADOST VAŘIT (PROTO ASI VAŘÍM RÁDA), když jsou okolo lidi, co rádi jedí a vymydlí hrnce a péct, když to někomu chutná.
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:29:04) Vlašák s rohlíkem, to mi připomíná mládí...
|
|
|
|
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:15:34) jak které, neloupané ne )) mandle bývají drahé. Lískáče ne.
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:16:48) I mandle u nás bývají levné. Když na ně narazím, koupím jich hromadu a manžel mi je do Vánoc sežere, teda spapá, můj miláček.
|
|
zerat |
|
(4.12.2009 21:55:52) Holky, mně nikdy nenapadlo ty slupku z lískáčů loupat - nijak mi v těch rohlíčcích nepřekáží- takové ta tvrdý slupky mi odpadnou když je začnu strouhat, jak je po jednom beru do ruky... to "svlékáte" i vlašák???
|
|
|
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 18:12:35) Klid, to není žádný extra výkon, peču fakt jen o Vánocích, během roku minimálně. Tak si s Vánocema vyhraju. Ale od jednoho druhu mám tak tři plechy nanejvýš. A něco dělám nepečené.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:13:47) hod recept jednoduchej
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:15:13) Tak zkus tyhle nepečené koule:
jedno slazené Salko jeden stoprocentní tuk 10 dkg moučkového cukru 6 dkg kakaa trochu rumu kokos na obalování
V nerezové míse nad hrncem s vodou rozpustím tuk, přileju Salko, přidám cukr a kakao, při správné teplotě se to všechno krásně spojí a zhoustne. Pak přidám ještě tak lžíci rumu. Dám to tak na den ztuhnout do lednice, pak uválím kuličky a obalím v kokose.
Jinak dělám klasiku - vanilkové rohlíčky, linecké, išelské dortíčky, úly, sušenky ze strojku atd.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:18:05) A dá se to jíst??jen tuk a salko???
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:19:16) Jíst se to dá, je to taková čokoládová hmota, dělám toho vždycky aspoň tři dávky, protože to jde nejrychleji na odbyt.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:20:25) ok vyzkouším děkuji
|
Tvoje horší já |
|
(4.12.2009 18:21:28) Je to recept, který si moje mamka přivezla z porodnice. Vždy se to u nás dělalo, je to rodinná tradice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BenyM + Klárka/04 + Vojtík/09 |
|
(4.12.2009 18:03:59) nejlevnější je nepéct..tak to bude letos u nás...stejně chodíme po návštěvách a tam si dáme...letos teda nee...nejdeme nikam...jen já do porodnice
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:05:24) budete mít Ježíška??? ) to je hezký
|
|
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 18:05:55) ještě přidám, až projedu receptář, z hlavy to neumím.....
ztužený tuk - tím se myslí Iva )
|
Eowyn+děti |
|
(4.12.2009 19:00:52) Ztužený tuk je ted hlavně k sehnání Omega.
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 19:14:41) je to možné, nakupovat jedu až zítra )) a péct budu, pokud nezdechnu na oknech.... asi zítra pozdě v noci.
Manžel se chechtá, že okna nevadí.... záclon máme málo a nebo, že zavolá pánovi (ten umí celý byt asi za 500... po těch letech), a mně připadá, že když nebudu balit dárky o půlnoci 23/24 shánět zbytky 22/23 a nestrhnu se na oknech, jakože nejsou vánoce )
|
|
|
|
babi_ |
|
(4.12.2009 18:13:40) RYCHLÉ RUMOVÉ PRALINKY Příprava: 2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu Postup: Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu. Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
|
ja a mimi |
|
(4.12.2009 18:15:31) ty jo tak to je mazec no to asi nemužou i děti že??
to bych po 2 figurkach byla K.O.
|
|
|
tinas |
|
(4.12.2009 18:17:37) Mrkni se na www.mimi-bazar.cz do receptů. Tam najdeš mraky dobrých receptů někdy i s obrázkovým postupem. Na většinu cukroví potřebuješ hladkou mouku cca do 9,-kč za kilo,nějaký ten tuk řekněme Heru cca 11,-kč,2-3 vejce-10,-kč,vanilkový cukr-4,-kč + nějaký ten cukr,ale to je kilo asi za 19,-kč,takže když to spočítáš moc neutratíš.
|
tinas |
|
(4.12.2009 18:18:05) Jo vymaž tu pomlčku,aby se ti to zobrazilo. Mě to tady vcelku nepustí asi reklama.
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(4.12.2009 18:21:27) si ho upeč sama
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(4.12.2009 18:24:33) u nás maji v cukrárně za 160,- kg pracny a linecký, teď jsme je kupovali na mikulášskou
|
Teraza Horáková |
|
(4.12.2009 19:13:03) jaký jsou????
nic proti, klidně koupím, mám nakonec domluveno u jedné pekařky, že doplní to, co napeču, jsem to psala, ořezávám druhy. Nepéct nechci, mám to ráda a baví, jen toho času moc není, takže se chystám na základní druhy linecké, vanilka, podvodnice, pracny, nepečený .... a zbytek chci koupit, jen, když jsem koupila v obchodě, bylo to syntetický.
|
|
|
petra | •
|
(4.12.2009 19:24:23) Kokosky Ingredience: 35 dkg pr. cukru, 5 bílků, 25 dkg kokosu Postup: Bílky s cukrem šlehat v páře, potom vmíchat kokos a lžící klást na plech na malé hromádky, sušit v troubě do 150 stupňů
Křehké šlehačkové cukroví Ingredience: 350 g pol. mouky, 200 g rozměklé hery, 1/2 šlehačky, 1/2 PP, 1 žloutek, těsto rozdělit a ochutit ořechy, kakaem, kokosem ...
Kuličky z těsta na vosí hnízda Ingredience: 200 g piškotů, 80 g pr. cukru, 60 g másla, 1 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, hrst mletých oříšků
Linecká kolečka Ingredience: 420 g obyč. hladké mouky, 140 g práškového cukru, 280 g másla, 2 vejce, trocha citr. kůry
Vanilkové rohlíčky Ingredience: 200 g obyč. hladké mouky, 150 g másla, 80 g mletých lískových oříšků, 30 g pr. cukru + další cukr na obalení
Perníčky Ingredience: 5 dkg másla, 10 dkg medu, 23 dkg pr. cukru, 70 dkg obyč. hl. mouky, 2 lžičky sody, 4 celá vejce, 1 ½ prášku do perníku, trocha skořice
Pracny ze sádla Ingredience: 15 dkg sádla, 10 dkg pr. cukru, 25 dkg hl. mouky, přidat kakao na obarvení
|
|
vojtami |
|
(4.12.2009 21:11:44) plechovka slazeného kondenzovaného mléka ( u nás pod názvem Salko ) smíchat s kokosem
tvořit kuličky. dovnitř kuličky lze dát i oloupanou mandli. celé obalit v kokosu
je to pod názvem Rafaelo
vyjde to cca na 55Kč
|
|
Balbína |
|
(4.12.2009 21:48:22) vločkové placičky - fakt výborné. opražit: 1 tuk (máslo) 1 vločky 1 vanilkáč
Dát do mísy a přidat: 20 dkg cukru 6 dkg hl. mouky 1/2 prášku do peč 2-3 vejce rozinky, ořechy Dělat placičky, mírně péct a pak polít čokoládou. Není to až tak vzhledné, ale opravdu moc moc dobré
|
|
Tragika |
|
(4.12.2009 23:50:29) Monty, koukám jak osel. Pravé vanilkové rohlíčky se nedělají jen z mandlí? Asi mám větší mezery ve vzdělání, než jsem si myslela.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(4.12.2009 23:52:07) Vanilkové rohlíčky znám jenom s ořechy. Půl lískové, půl vlašáky. Třeba je někdo někde dělá z mandlí, ale už moje babička je pekla oříškové.
|
|
|
Zasjaj |
|
(5.12.2009 0:31:44) Simco mas krasny stranky, tady slinim
|
|
|
Tragika |
|
(5.12.2009 0:04:36) Jsem si celkem jistá, že je matka dělala jen z mandlí. Byly úplně bílé i uvnitř a na jazyku se rozpouštěly. Právě ta mandlová chuť společně s vanilkovým cukrem byla neodolatelná. jak jsou v tom jiné ořechy, tak to už není ono - pro mne. Já se letos asi vybičuju jen k jáhlovým kuličkám a špaldovým sušenkám. Zní to asi blbě - cukroví, bez cukru, ale poslední roky se mi moc nechce cpát do sebe bílou mouku, cukr, Heru a jiné laskominy.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(5.12.2009 0:15:42) Však já to do sebe necpu, pro mne by to nemuselo existovat. Mandlové vanilkové rohlíčky jsem neznala, že bych to vyzkoušela?
|
|
|
zerat |
|
(5.12.2009 11:00:36) Co je holky prosím blanšírování mandlí? Hledala jsem na netu, ale přesné vysvětlení jsem nenašla
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(5.12.2009 13:01:49) Mandle dáš do misky či rendlíku, v rychlovarce (nebo jiným rendlíku) dáš vařit vodu. Když vře, přeliješ ty mandle a přiklopíš víčkem (pokličkou). Necháš cca 2 - 3 minutky spařit (blanšírovat) a pak vodu sliješ. Dělá se to proto, aby se mandle dobře loupaly. Takže když tu vodu sliješ, bereš mandli po mandli do špetky a "vymáčkneš" tu mandli ze šlupky. jinak podobně se blenšíruje i třeba zelenina (květák, brokolice, mrkev a pod.) když z nich chceš dělat třeba salát a potřebuješ, aby trochu změkly.... Ale ty se nechávají ty cca 2 - 3 minutky přejít varem, u mandlí je to zbytečné. Simča
PS - vanilkové rohlíčky děláme jedině z mandlí, z jiných ořechů nejsou tak běloučké
|
|
|
|