Cirinka |
|
(6.6.2009 18:43:58) Někdo mi kdysi tvrdil, že to nejde, jak jsou málo škrobaté, že nedosáhnou požadované mačkací konzistence, nemáte někdo s tímto zkušenost?Díky
|
Lenka, Lenča 4/07+Vašík 8/12 |
|
(6.6.2009 18:48:08) no jde to, ale není to ono, je to jak lepidlo
|
|
If & 3♥ |
|
(6.6.2009 18:48:11) hihihi.. nezáleží na tom jestli jsou staré nebo nové.. záleží na varném typu... I z nových brambor jde pochopitelně, proč by nešla
|
|
Káťa+2 Škubánci |
|
(6.6.2009 18:49:39) No jde, proč by ne, ale je to škoda je rozmačkat do kaše!
|
|
If & 3♥ |
|
(6.6.2009 18:50:00) Varný typ A (označovaný zelenou barvou): Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozváří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce „na loupačku“ a jako příloha.
Varný typ B (označovaný červenou barvou): Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.
Varný typ C (označovaný modrou barvou): Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky.
Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, v obchodech se prodávají i brambory typu A-B nebo B-C. Existuje také typ D, který je však určen pro průmyslové zpracování.
|
*S |
|
(6.6.2009 18:56:29) My sme ju dnes mali na obed.
|
|
|
ALianan |
|
(6.6.2009 19:03:55) Dá, jak píší hgolky záleží na odrůdě brambory. Ale knedle nejdou.
|
Teraza Horáková |
|
(6.6.2009 19:19:02) Dá, ale je to taková škoda
|
Moncaka |
|
(6.6.2009 19:25:14) No z těch kupovaných to taková škoda není. Nové brambory miluji, ale některé nové brambory jakoby nové ani nebyly, z těch tu kaši klidně udělám.
|
Teraza Horáková |
|
(6.6.2009 19:27:15) aha.... my je máme z dobrého zdroje, dokud nejsou na zahradě.... a milujeme je i jen tak osolený, s tvarohem, pažitkou.... mňamka.
|
|
|
ALianan |
|
(6.6.2009 19:35:38) Z těch úplně prvních nedá, nebo je dělám špatně.
Zdroj máme dobrý od tchána bio, ale první brambory si raději koupím z Maroka či Egypta, než ty české - ty jsou vodnaté.
|
Veverka16 |
|
(6.6.2009 19:43:25) If má samozřejmě pravdu - nezáleží na "stáří" brambor ale na VARNÉM TYPU! Na kaši jedině typ C!!!
A horké mléko,jinak bude lepidlo i z Céčkových brambor
|
KamiŠ+2 |
|
(6.6.2009 19:52:15) Ahoj... no já jsem kupovala v Bille brambory, co na nich bylo napsáno "pyré" (i písmena, ale nepamatuju si) a kaše nikdy dobrá nebyla.. tak jsem koupila "přílohové" a byla výborná Takže od té doby kupuju ty. Jinak dělám kaši i z nových brambor, já je jinak moc nemusím Ostatním odsypu, když chtějí, a sobě udělám kaši
|
Raduza |
|
(6.6.2009 19:58:43) TAky jsem jednou koupila brambory, kde bylo napsáno pyré :_)). Pyré bylo už pod poklicí, když jsem ji oddělala ). Jinak kaši dělám z jakýchkoli brambor se studeným mlíkem. Manžel to zkoušel i ze studených brambor (přece se nespálí o horké ), ale nešlo to .
|
Tvoje horší já |
|
(6.6.2009 21:42:23) Studené mlíko, to je chyba. Pak se právě udělá "lepidlo". Do kaše patří horké mléko.
|
|
|
|
Moncaka |
|
(6.6.2009 21:34:17) Tak C-éčkové brambory bych nikdy nekoupila, to je humus. Mě vadí i ty B-éčka. Nejlepší kaše je z A-ček. Já teda mívám lepidlo z těch C-céčkových, tak proto se jim vyhýbám. Ono kupované A-čka jsou spíš B-éčka. To domácí z maminčiny zahrady, těm já říkám, že jsou to ty pravé A.
|
Tvoje horší já |
|
(6.6.2009 21:41:21) Ale ty typy, to není kvalita, to je o škrobovitosti nebo lojovitosti. Prostě - co do těsta nebo kaše a co na bramborový salát.
|
|
|
|
|
|
|
vendyna (Janinka + Alenka) |
|
(6.6.2009 20:56:07) kaše se dá udělat z kdečeho, já to umim i z těstovin, rýže, kuřete apod. (stačí zapomenout a tři hodiny vařit)
|
|
Tvoje horší já |
|
(6.6.2009 21:40:28) Z nových brambor dobrou kaši neuděláte. A to bez ohledu na varný typ, tady si dovoluji nesouhlasit s většinou. Pokud opravdu použijete čerstvě vykopané nové brambory, kaše nebude vůbec dobrá. Ale kdo by to taky dělal, když nové brambory jsou taková lahůdka, uvařené a s troškou dobrého másla.
|
|
2 sluníčka |
|
(6.6.2009 21:47:35) Bléé, z nových nedělám, je to fakt kaše - ale patlavá! Na nové mám ráda postrouhat tvrdý tvaroh!! Mňam!
|
|
Andy s klukama |
|
(6.6.2009 22:09:26) ahoj
moji chlapi milují brambor.kaši a tak jsem dnes dělala kaši právě z ranných brambor a kaše byla suprová!!!!! na 3kg brambor celá kostka másla + vařící mléko asi 2,5dcl
ALE BRAMBORY JSEM KLASICKY "OKRÁJELA"!!!!!
jen oškrabáním by asi byla jiná konzistence........
staré brambory už jsou humus!!!! pardon
|
|
monika | •
|
(7.6.2009 17:50:49) :o) :o) Já chci takový starosti!!!! Nových brambor je do kaše škoda, ale s přidáním mlíka a másla jde kaše udělat ze všeho... ))
|
|
|